Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voor nieuw leven; stille tocht en manifestatie MKZ

Datum nieuwsfeit: 07-07-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (evor@hetnet.nl)

Contactpersoon: Eva Houtjes

7-7 voor nieuw leven; stille tocht en manifestatie MKZ

Datum: 7 juli 2001

Om het verdriet over het gemis van de dieren een plaats te geven, organiseert Actiecomité 'Gebundelde Krachten' op 7 juli a.s. om 16.00 uur een stille tocht vanaf de Elburgerweg in Heerde naar de Schaapskooi.

Om te zorgen dat het niet over een poosje weer nodig is; om te zorgen dat zoiets nooit meer kan en zal gebeuren, vindt aansluitend om 17.00 uur bij de schaapskooi een manifestatie plaats, waar een aantal sprekers het woord tot de aanwezigen zal richten.
Vanuit hun verschillende gezichtspunten zullen de volgende sprekers het gebeurde én de toekomst belichten:

Kardinaal Simonis,
ds. J. Niesing, hervormd predikant te Kootwijkerbroek. Dr. G.L. Ellinger, psychiater,
A.J. Plaisier, dierenartsenpraktijk Epe/Heerde

Ines zal een nieuw gedicht voordragen.
Muzikale bijdrage is o.a. van Jolanda.

Aan deze lijst van sprekers en optredenden kunnen in de komende dagen nog namen toegevoegd worden. Om 18.00 uur zal de manifestatie worden afgesloten.

Einde persbericht voor achtergrondinformatie zie hieronder

Pers achtergrondinformatie:

NATIONALE MKZ MANIFESTATIE 7 JULI 2001 HEERDE

Gebundelde Krachten:
Er zijn in de afgelopen maanden steeds meer initiatiefnemers opgestaan die iets georganiseerd hebben. Hetzij handtekeningen verzamelen, collecteren voor het fonds, stille tocht, pamfletten, vlaggenacties, alles om de boeren een hart onder de riem te steken, of als protest tegen het gevoerde beleid. Allemaal (veelal kleine) initiatieven die vaak een druppel op de gloeiende plaat bleken. Dit actiecomité is erop gestoeld dat al die actiegroepen, al die initiatieven die zich in de doelstelling van deze stille tocht en manifestatie kunnen vinden, zich hierbij kunnen aansluiten. Om zo een bredere basis te krijgen en een gezamenlijke vuist richting de beleidsvormers in Brussel.

Motivatie:
De stille tocht is georganiseerd omdat de initiatiefnemers van diverse kanten de signalen kreeg dat de getroffenen onvoldoende hun emoties kunnen verwerken en het gebeurde derhalve niet kunnen afsluiten. Helemaal nu Nederland officieel MKZ-vrij is verklaard, lijkt het alsof daarmee alle problemen opgelost zouden zijn. Wat emotioneel gebeurd is met de betrokkenen is zondermeer vergelijkbaar met een rouwproces. Dat kost tijd en veel begrip van de omgeving. De stille tocht is derhalve bedoeld als rouwverwerking.
Weet u dat onder alle "geruimden" alleen al 7000 hobbyboeren waren; mensen die dieren hielden voor hun plezier; omdat ze van dieren houden?!

Natuurlijk, iedereen die een "schoonverklaring" heeft gekregen mag de bekende blauwe bordjes weghalen en mag nieuwe dieren nemen en aanvoeren. Dat gebeurt inmiddels dan ook al schoorvoetend.

De angst:
Maar er leeft een grote angst dat het geen zin heeft om nieuwe dieren te nemen. Angst dat het weer zal gebeuren. Angst om je te hechten aan de dieren, omdat niemand kan garanderen dat de ziekte binnenkort niet opnieuw zal opduiken.

Minister Brinkhorst heeft in het journaal van maandag 25 juni 2001 reeds aangekondigd, dat als er zich een nieuwe MKZ uitbraak zou voordoen, deze epidemie dan opnieuw volgens de nu gevolgde methode van preventief ruimen zal worden bestreden. Voor alle betrokken is dat de ergste nachtmerrie, een horror-scenario. Dat mag niet gebeuren!

Wetenschappers, landbouworganisaties, oude boeren die zich de jaren '20 en '30 nog kunnen herinneren, allemaal waarschuwen zij, dat het MKZ virus in het najaar, wanneer het weer kouder wordt, opnieuw kan opduiken.

De eis:
Hobbyboeren, varkens- en melkveehouders, kalvermesters, kinderen die een paar geitjes als troeteldier hebben, allemaal hebben ze hun verschillende invalshoeken en belangen. Maar over één ding raken zij het meer en meer eens. Het non-vaccinatiebeleid moet om: er moet op Europees niveau geënt worden en dat nog wel voor de herfst invalt. Hoe men het ook bekijkt, vanuit moreel, wetenschappelijk of economisch oogpunt, wat op de Veluwe, in Dongeradeel en Sprang-Cappelle en de overige met "gevallen" aangeduide plaatsen is gebeurd, mag nooit en nergens weer gebeuren!

De langste dag ligt al weer achter ons en het najaar nadert al weer. De tijd dringt. Daarom heeft het Actiecomité 'Gebundelde Krachten' besloten om al op 7 juli 2001 een MKZ manifestatie te organiseren.

Waardig en kindvriendelijk
De actie bestaat uit twee gedeelten, te weten een stille tocht en een manifestatie. Tijdens de stille tocht zullen de gedode dieren in onze gedachten zijn. Omdat de route van de tocht dwars door het getroffen gebied loopt, deels langs geruimde bedrijven, deels door bos en hei, willen wij het geheel een waardig karakter geven. Daar komt bij dat de scholen in de getroffen gemeenten zijn benaderd om zo mogelijk klassikaal mee te lopen. De kinderen in het gebied zijn immers emotioneel het hardst getroffen, toen hun gezonde troeteldieren werden gedood. Tijdens de stille tocht mogen spandoeken meegevoerd worden. Wij doen echter een klemmend beroep op iedereen om geen bedreigingen te richten aan personen. Als comité begrijpen wij heel goed de emoties, die bij de getroffenen leven. Nu gaat het echter om onze eis: "dit mag nooit meer gebeuren!" We moeten zo duidelijk mogelijk naar voren brengen dat er daarom nog voor de herfst geënt moet gaan worden.

Tijd, locatie en sprekers manifestatie
De manifestatie zal op de speelweide bij de geruimde en inmiddels gedeeltelijk herbevolkte Schaapskooi op de Renderklippen plaatsvinden. Degenen die niet de stille tocht willen meelopen, maar wel de manifestatie willen bijwonen, kunnen rechtstreeks naar de Schaapskooi gaan. Vanaf 17.00 uur zal hier het woord gevoerd worden door o.a. de volgende sprekers: Kardinaal Simonis, aartsbischop van Utrecht
dominee J. Niesing, hervormd predikant te Kootwijkerbroek. Dr. G.L. Ellinger, psychiater,
A.J. Plaiser, dierenarts Epe

Het culturele programma wordt verzorgd door o.a.:
Jolanda, die haar eigen ervaringen met haar zeven geitjes aangrijpend en swingend tegelijk heeft vertolkt in haar lied "We zitten in de val..." En Ines die een nieuw gedicht ten gehore zal brengen. Na afloop zal er teruggelopen worden naar het startpunt, alwaar de actie omstreeks 18.00 zal worden afgesloten.

Voor meer informatie (zoals de brief van Dr. Ellinger aan de President van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, het manifest van Prof. Smalbroek, het non-vaccinatiebeleid versus de ziekte aujeszky -treft ook huisdieren- en het standpunt van de NVV) kunt u contact opnemen met: Eva Houtjes, Kanaalstraat 47, 8181 HV Heerde, tel.0578-696469, e-mail: (evor@hetnet.nl) .
Gert Veltkamp, Nieuweweg 41, 8051 EB Hattem, 038-4446970, e-mail: gert@veltkamp-1.tmfweb.nl

Actiecomité Gebundelde Krachten

Kanaalstraat 47

8181 HV

HEERDE

Telefoon: 0578/696469reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...