Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voor nieuw leven; stille tocht en manifestatie MKZ

Datum nieuwsfeit: 07-07-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (evor@hetnet.nl)

Contactpersoon: Eva Houtjes

7-7 voor nieuw leven; stille tocht en manifestatie MKZ

Datum: 7 juli 2001

Om het verdriet over het gemis van de dieren een plaats te geven, organiseert Actiecomité 'Gebundelde Krachten' op 7 juli a.s. om 16.00 uur een stille tocht vanaf de Elburgerweg in Heerde naar de Schaapskooi.

Om te zorgen dat het niet over een poosje weer nodig is; om te zorgen dat zoiets nooit meer kan en zal gebeuren, vindt aansluitend om 17.00 uur bij de schaapskooi een manifestatie plaats, waar een aantal sprekers het woord tot de aanwezigen zal richten.
Vanuit hun verschillende gezichtspunten zullen de volgende sprekers het gebeurde én de toekomst belichten:

Kardinaal Simonis,
ds. J. Niesing, hervormd predikant te Kootwijkerbroek. Dr. G.L. Ellinger, psychiater,
A.J. Plaisier, dierenartsenpraktijk Epe/Heerde

Ines zal een nieuw gedicht voordragen.
Muzikale bijdrage is o.a. van Jolanda.

Aan deze lijst van sprekers en optredenden kunnen in de komende dagen nog namen toegevoegd worden. Om 18.00 uur zal de manifestatie worden afgesloten.

Einde persbericht voor achtergrondinformatie zie hieronder

Pers achtergrondinformatie:

NATIONALE MKZ MANIFESTATIE 7 JULI 2001 HEERDE

Gebundelde Krachten:
Er zijn in de afgelopen maanden steeds meer initiatiefnemers opgestaan die iets georganiseerd hebben. Hetzij handtekeningen verzamelen, collecteren voor het fonds, stille tocht, pamfletten, vlaggenacties, alles om de boeren een hart onder de riem te steken, of als protest tegen het gevoerde beleid. Allemaal (veelal kleine) initiatieven die vaak een druppel op de gloeiende plaat bleken. Dit actiecomité is erop gestoeld dat al die actiegroepen, al die initiatieven die zich in de doelstelling van deze stille tocht en manifestatie kunnen vinden, zich hierbij kunnen aansluiten. Om zo een bredere basis te krijgen en een gezamenlijke vuist richting de beleidsvormers in Brussel.

Motivatie:
De stille tocht is georganiseerd omdat de initiatiefnemers van diverse kanten de signalen kreeg dat de getroffenen onvoldoende hun emoties kunnen verwerken en het gebeurde derhalve niet kunnen afsluiten. Helemaal nu Nederland officieel MKZ-vrij is verklaard, lijkt het alsof daarmee alle problemen opgelost zouden zijn. Wat emotioneel gebeurd is met de betrokkenen is zondermeer vergelijkbaar met een rouwproces. Dat kost tijd en veel begrip van de omgeving. De stille tocht is derhalve bedoeld als rouwverwerking.
Weet u dat onder alle "geruimden" alleen al 7000 hobbyboeren waren; mensen die dieren hielden voor hun plezier; omdat ze van dieren houden?!

Natuurlijk, iedereen die een "schoonverklaring" heeft gekregen mag de bekende blauwe bordjes weghalen en mag nieuwe dieren nemen en aanvoeren. Dat gebeurt inmiddels dan ook al schoorvoetend.

De angst:
Maar er leeft een grote angst dat het geen zin heeft om nieuwe dieren te nemen. Angst dat het weer zal gebeuren. Angst om je te hechten aan de dieren, omdat niemand kan garanderen dat de ziekte binnenkort niet opnieuw zal opduiken.

Minister Brinkhorst heeft in het journaal van maandag 25 juni 2001 reeds aangekondigd, dat als er zich een nieuwe MKZ uitbraak zou voordoen, deze epidemie dan opnieuw volgens de nu gevolgde methode van preventief ruimen zal worden bestreden. Voor alle betrokken is dat de ergste nachtmerrie, een horror-scenario. Dat mag niet gebeuren!

Wetenschappers, landbouworganisaties, oude boeren die zich de jaren '20 en '30 nog kunnen herinneren, allemaal waarschuwen zij, dat het MKZ virus in het najaar, wanneer het weer kouder wordt, opnieuw kan opduiken.

De eis:
Hobbyboeren, varkens- en melkveehouders, kalvermesters, kinderen die een paar geitjes als troeteldier hebben, allemaal hebben ze hun verschillende invalshoeken en belangen. Maar over één ding raken zij het meer en meer eens. Het non-vaccinatiebeleid moet om: er moet op Europees niveau geënt worden en dat nog wel voor de herfst invalt. Hoe men het ook bekijkt, vanuit moreel, wetenschappelijk of economisch oogpunt, wat op de Veluwe, in Dongeradeel en Sprang-Cappelle en de overige met "gevallen" aangeduide plaatsen is gebeurd, mag nooit en nergens weer gebeuren!

De langste dag ligt al weer achter ons en het najaar nadert al weer. De tijd dringt. Daarom heeft het Actiecomité 'Gebundelde Krachten' besloten om al op 7 juli 2001 een MKZ manifestatie te organiseren.

Waardig en kindvriendelijk
De actie bestaat uit twee gedeelten, te weten een stille tocht en een manifestatie. Tijdens de stille tocht zullen de gedode dieren in onze gedachten zijn. Omdat de route van de tocht dwars door het getroffen gebied loopt, deels langs geruimde bedrijven, deels door bos en hei, willen wij het geheel een waardig karakter geven. Daar komt bij dat de scholen in de getroffen gemeenten zijn benaderd om zo mogelijk klassikaal mee te lopen. De kinderen in het gebied zijn immers emotioneel het hardst getroffen, toen hun gezonde troeteldieren werden gedood. Tijdens de stille tocht mogen spandoeken meegevoerd worden. Wij doen echter een klemmend beroep op iedereen om geen bedreigingen te richten aan personen. Als comité begrijpen wij heel goed de emoties, die bij de getroffenen leven. Nu gaat het echter om onze eis: "dit mag nooit meer gebeuren!" We moeten zo duidelijk mogelijk naar voren brengen dat er daarom nog voor de herfst geënt moet gaan worden.

Tijd, locatie en sprekers manifestatie
De manifestatie zal op de speelweide bij de geruimde en inmiddels gedeeltelijk herbevolkte Schaapskooi op de Renderklippen plaatsvinden. Degenen die niet de stille tocht willen meelopen, maar wel de manifestatie willen bijwonen, kunnen rechtstreeks naar de Schaapskooi gaan. Vanaf 17.00 uur zal hier het woord gevoerd worden door o.a. de volgende sprekers: Kardinaal Simonis, aartsbischop van Utrecht
dominee J. Niesing, hervormd predikant te Kootwijkerbroek. Dr. G.L. Ellinger, psychiater,
A.J. Plaiser, dierenarts Epe

Het culturele programma wordt verzorgd door o.a.:
Jolanda, die haar eigen ervaringen met haar zeven geitjes aangrijpend en swingend tegelijk heeft vertolkt in haar lied "We zitten in de val..." En Ines die een nieuw gedicht ten gehore zal brengen. Na afloop zal er teruggelopen worden naar het startpunt, alwaar de actie omstreeks 18.00 zal worden afgesloten.

Voor meer informatie (zoals de brief van Dr. Ellinger aan de President van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, het manifest van Prof. Smalbroek, het non-vaccinatiebeleid versus de ziekte aujeszky -treft ook huisdieren- en het standpunt van de NVV) kunt u contact opnemen met: Eva Houtjes, Kanaalstraat 47, 8181 HV Heerde, tel.0578-696469, e-mail: (evor@hetnet.nl) .
Gert Veltkamp, Nieuweweg 41, 8051 EB Hattem, 038-4446970, e-mail: gert@veltkamp-1.tmfweb.nl

Actiecomité Gebundelde Krachten

Kanaalstraat 47

8181 HV

HEERDE

Telefoon: 0578/696469reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie