Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kranslegging in Dalen

Datum nieuwsfeit: 07-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieNieuwsberichten


Kranslegging in Dalen

07-07-2001

De jaarlijkse landelijke Indië-Nieuw Guinea Veteranendag is dit jaar op zaterdag 7 juli gehouden. Plaatsvervangend Chef-Defensiestaf, Luitenant-Generaal P.J.M. Godderij, sprak in Dalen tijdens een kranslegging de aanwezigen toe. De generaal memoreerde dat velen die in de Archipel hebben gediend, nog dagelijks geconfronteerd worden met de wonden van toen.

Generaal Godderij zei onder meer: "Mentaal en of fysiek, uw inzet daar heeft een spoor door uw leven getrokken. Namens de minister van Defensie stelt deze bijeenkomst mij in staat u respect te betuigen voor de plichtsbetrachting die u decennia geleden heeft geleverd. In de tijd dat u, net als zon 155.000 andere Nederlanders, terugkeerde van een moeilijke missie uit Indië of Nieuw-Guinea zat haast niemand op uw verhaal te wachten. Er was nauwelijks iets bekend van de zware omstandigheden waaronder Nederlandse militairen moesten optreden. "

Elk jaar wordt in Dalen een krans gelegd bij een monument dat herinnert aan de oorlogsperiode. In de periode 1945 tot 1950 was er een sterke band blijven bestaan tussen de bevolking van Dalen (bij Coevorden) en de uit Dalen afkomstige militairen in de tropen. Hieruit is Dametin ontstaan: Dalen met Indië, de Organisatie Landelijke Indië Veteranendag.

In de speech van Generaal Godderij werd ook aandacht besteed aan de jonge veteranen, zoals Libanon-, Cambodja- en Bosnië-gangers. "Op dit moment worden initiatieven ontplooid om de jongere veteranen te bereiken, met de opzet hen te wijzen op de speciaal voor hen ontwikkelde nazorgprogramma´s," aldus de plaatsvervangend Chef Defensiestaf. De bijeenkomst in Dalen werd door vele honderden belangstellenden bezocht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie