Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Boekweitkolonisten na 35 jaar op herhaling in 't Aole Compas

Datum nieuwsfeit: 07-07-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (info@veenpark.nl)

Contactpersoon: Harrie Keuter

Boekweitkolonisten na 35 jaar op herhaling in 't Aole Compas

Datum: 7 juli 2001.

Op zaterdag 7 juli a.s., om 11.00 uur, nemen de pioniers opnieuw bezit van het plaggenhuttendorp in Veenpark, de wereld van Veen, in Barger-Compascuum. Ter gelegenheid van het eeuwfeest in 1996 openden als boekweitkolonisten geklede dorpsbewoners, met kleinvee en huisraad, " 't Aole Compas ". Nu, bij het vieren van het 35-jarig jubileum, zal middels een symbolische heropening de weg voor de pioniers worden vrijgemaakt door burgemeester C.Bijl van Emmen.

Een plaggenhut voor het jonge paar.
De hele dag zal in het " 't Aole Compas" te zien zijn hoe de eerste pioniers van Barger-Compascuum leefden, woonden en werkten. In het dorpje is zaterdag een trouwerij. De buren van het bruidspaar beginnen 's ochtends vroeg met het bouwen van een plaggenhut. Deze plaggenhut moet 's avonds klaar zijn voor het pas getrouwde stel. De hele trouwdag is deze zaterdag mee te beleven. Het afhalen van de bruid, het vertrek naar het gemeentehuis, de huwelijksvoltrekking in de schuurkerk, de "neuger" die de bewoners uitnodigt om op de bruiloft aanwezig te zijn, tot en met het boerenbruiloftsfeest.

Alles wordt voor de eerste keer opgevoerd vanaf 15.00 uur en voor de tweede keer vanaf 18.00 uur. De "neuger" is vanaf 13.00 uur op pad.
Honderd vrouwen, mannen en kinderen, allemaal lid van de vereniging "t Aole Compas", zijn vanaf 's ochtends vroeg in touw om een herbeleving van de geschiedenis mogelijk te maken.

Ontstaan van 160 hectare nostalgisch vertier.

Met de bouw van een miniatuurdorp, de grotere gebouwen zijn op schaal, heeft de bevolking in 1966 , ter gelegenheid van het eeuwfeest, het veenmuseumdorp " 't Aole Compas" gesticht. Aanvankelijk zou het dorpje na de festiviteiten weer worden afgebroken, maar onder de naam "Veenpark, de wereld van Veen", bestaat het nog steeds. Na de eerste uitbreiding, met 3 hectare in 1973, is het park uitgegroeid tot een totale oppervlakte van 160 ha in 2001.

Ook de vereniging "Veen- en Museumdorp 't Aole Compas" is nog steeds in het huidige Veenpark actief. Samen met de huidige directie vieren zij dit feest vooral als hun feest. Zowel het park als het dorp Barger-Compascuum zijn in de afgelopen jaren sterk veranderd, de herinneringen aan vroeger zijn alleen nog tastbaar in 't Aole Compas, het hart van Veenpark, de wereld van Veen.

Einde Persbericht
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Vereniging Veen- en Museumdorp 't Aole Compas
H.H. Lübbers, voorzitter
0591-315529

Veenpark,de wereld van Veen
Harrie Keuter, directeur
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum

0591-324444 0591-349122(fax)
(info@veenpark.nl) (email) www.veenpark.nl (website) Juli en Augustus dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur

Veenpark, de wereld van Veen

Berkenrode 4

7884 TR

Barger-Compascuum

Telefoon: 0591-324444reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie