Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Handelsmissie naar Kazachstan

Datum nieuwsfeit: 08-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 100
Datum: 03-07-2001

HANDELSMISSIE NAAR KAZACHSTAN

Van 8 tot en met 14 juli zal een handelsmissie onder leiding van directeur-generaal buitenlandse economische betrekkingen van het ministerie van Economische Zaken Dick Bruinsma Kazachstan bezoeken. In Kazachstan zullen Almaty, Astana en de havensteden Atyrau en Aktau worden bezocht. De handelsmissie bestaat uit 15 bedrijven, afkomstig uit de sectoren olie, gas, transport, logistiek, landbouw, voedselverwerking en consultancy. Naast het bevorderen van de bilaterale betrekkingen en het faciliteren van het Nederlandse bedrijfsleven, heeft de missie tot doel het introduceren van het PSO-programma en fact finding. Bruinsma zal tijdens zijn bezoek gesprekken hebben met gastheer minister van Economie en Handel Kulekeyev, met minister-president Tokayev en met de ministers van Buitenlandse Zaken, Energie, Landbouw, en Transport. Ook zullen enkele Nederlandse ondernemingen in Kazachstan worden bezocht.

Achtergrond
De Kazachse economie lijkt zich te herstellen. Na de economische teruggang als gevolg van de financiele crisis in Rusland, kende Kazachstan in 2000 een economische groei van circa 9,6%. De stijgende internationale prijzen voor olie en metalen alsmede het herstel van de Russische economie hebben een belangrijke bijdrage aan deze groei geleverd.
Kazachstan biedt mogelijkheden voor Nederlandse ondernemingen uit diverse sectoren, zoals energie (olie en gas), transport/logistiek en landbouw/voedselverwerking. Vooral de recente olievondsten in het noordoostelijke deel van de Kaspische Zee bieden perspectieven voor de Nederlandse ondernemingen in de energiesector (offshore). De bilaterale handel is gering maar vertoont een stijgende tendens. De Nederlandse export steeg van 122 miljoen gulden in 1999 naar 179 miljoen in 2000. De belangrijkste exportprodukten zijn kapitaalgoederen. De Nederlandse import steeg van 75 miljoen gulden in 1999 naar 122 miljoen in 2000. De import bestaat uit fabrikaten (o.a. non-ferro metalen). De Nederlandse investeringen vertonen eveneens een stijgende tendens. Nederland was in de periode 1993-2000 de vierde belangrijkste buitenlandse investeerder in Kazachstan, na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Italie. De Nederlandse investeringen bedroegen in 1999 circa 250 miljoen US dollar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie