Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe NIZW-publicatie Wonen in de samenleving

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe NIZW-publicatie Wonen in de samenleving

kleinschalige woonvormen voor mensen met een verstandelijke handicap en ernstige gedragsproblemen

09-07-2001

Voor mensen met een verstandelijke handicap en ernstige gedragsproblemen is wonen in een instituut niet altijd de beste oplossing. In de meeste westerse landen woont een groot deel van de verstandelijk gehandicapten in een gewone woning, in een gewone woonwijk. Ook in Nederland hebben we sinds enkele jaren ervaring met verstandelijk gehandicapten die midden in de samenleving wonen. Het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW heeft een aantal van deze ervaringen gebundeld in Wonen in de samenleving. Ervaringen met kleinschalige woonvormen voor mensen met een verstandelijke handicap en ernstige gedragsproblemen.

Praktijk
Het eerste deel van het boek biedt inzicht in de praktijk. De auteurs hebben een enquête gehouden onder intramurale instellingen voor verstandelijk gehandicapten en gesprekken gevoerd met betrokken stafleden, om lopende projecten en ervaringen te inventariseren. Aan bod komen onder andere de mogelijkheden van en voorwaarden voor wonen in de samenleving en de verhuizing van instituut naar woonwijk. Aan de hand van de inventarisatie hebben de auteurs een lijst met aanbevelingen opgesteld voor het opzetten van kleinschalige woonvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke handicap en gedragsproblemen.

Theorie
Na het praktijkgedeelte volgt een deel theorie. In dit deel doen de auteurs verslag van een literatuurstudie waarin zij zochten naar onderzoeksresultaten die de discussie over kleinschalige woonvormen zouden kunnen voeden. Verder beschrijven zij de soorten gedragsproblemen die voorkomen bij verstandelijk gehandicapten en hoe begeleiders in de woonsituatie met deze problemen om kunnen gaan. Ook verwijzen zij naar de situatie in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, twee landen die op het gebied van kleinschalige woonvoorzieningen voor verstandelijk gehandicapten voorlopen op Nederland.

Doel
Wonen in de samenleving biedt een kennismaking met de problematiek van de kleinschalige woonvoorzieningen. Doel is medewerkers van instellingen te stimuleren om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden voor woonvoorzieningen buiten het inrichtingsterrein. Het eerste deel van het boek is vooral bedoeld voor directe begeleiders en leidinggevenden, het tweede deel is iets meer gericht op gedragswetenschappers.

Bestellen
Wonen in de samenleving. Ervaringen met kleinschalige woonvormen voor mensen met een verstandelijke handicap en ernstige gedragsproblemen is geschreven door Ruud Geus en Ad van Gennep en kost f 32,50. ISBN 90-5050-891-X en E 420844. Verkrijgbaar via de boekhandel en te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail (bestel@nizw.nl).

Laatste update: 9 juli 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie