Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verkoop beste oplossing voor noodleidende ARN

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

PERSINFORMATIE
Verkoop beste oplossing voor noodleidende ARN
(9-7-2001)

Verkoop van de Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN) is de beste manier om de problemen van de financieel noodleidende
afvalverbrandingsinstallatie (avi) structureel op te lossen. Daarmee wordt voorkomen dat de verliezen die de installatie lijdt worden afgewenteld via de reinigingsrechten op de inwoners van de 33 gemeenten die de avi in eigendom hebben. Dat is de belangrijkste conclusie van het advies over de zogenaamde baksteenproblematiek dat dr R.W. Welschen (burgemeester van Eindhoven) op verzoek van minister Pronk (VROM) heeft opgesteld. De bewindsman overweegt het advies te volgen en gaat met ARN praten over uitvoering. Dat blijkt uit zijn brief aan de Tweede Kamer.

De dure verwerkingstechnieken die ARN toepast, leiden tot de hoogste verbrandingstarieven van Nederland. Na mechanische scheiding wordt het hoogcalorische afval verbrand terwijl het residu (circa 40%) wordt gestort. Storten is kostbaar en wordt bovendien steeds duurder op grond van het ontmoedigingsbeleid van de rijksoverheid tegen deze minst gewenste vorm van afvalverwijdering. Gevolg van deze situatie is dat ARN steeds moeilijker voldoende afval tegen een goede prijs kan contracteren.

In zijn advies stelt Welschen vast dat diverse technieken beschikbaar zijn om het storten te voorkomen. Financiering van de benodigde investeringen acht hij alleen mogelijk als ARN in een grotere organisatie opgaat. Welschen pleit voor verkoop van ARN, omdat financiële steun van het rijk aan ARN niet leidt tot een structurele oplossing. Minister Pronk wordt tevens geadviseerd een zekere tegemoetkoming voor de gemeenten te reserveren, als zij bij verkoop van hun aandelen verlies leiden.

Baksteenproblematiek
De afvalmarkt wordt gekenmerkt door schaalvergroting en een meer internationale markt. De overheid ondersteunt deze ontwikkelingen zolang dit bijdraagt aan efficiëntie, kostenbeheersing en hoogwaardige afvalverwerking. Keerzijde is dat dit kan leiden tot verliezen bij stortplaatsen en afvalverbrandingsinstallaties die niet marktconform werken. Omdat gemeenten in veel gevallen eigenaar van een avi zijn, ontstaan financiële risico's voor deze gemeenten die de verliezen afwentelen via de renigingsrechten op hun inwoners. Dit wordt ook wel aangeduid als de baksteenproblematiek. Naast ARN dreigde ook het voormalige VAM (nu Essent) in financiële problemen te komen. Dit is de enige andere afvalverbrandingsinstallatie in Nederland die een vergelijkbare techniek hanteert als ARN. Ook daar is gekozen voor verkoop.

Juli
Verkoop beste oplossing voor noodleidende ARN

(campagne)
Huursubsidie? Vraag het aan!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie