Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VVD mist Europese samenhang in nota 'Zicht op Gezonde Teelt

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VVD

VVD mist Europese samenhang in nota 'Zicht op Gezonde Teelt'


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 9 juli 2001
Tweede Kamerlid Jan Geluk maakt zich zorgen over het feit dat het Nederlandse beleid niet strookt met het beleid in andere EU-lidstaten, waardoor er oneerlijke concurrentie kan ontstaan.

VVD Tweede-Kamerfractie is blij dat de lang verwachte nota 'Zicht op Gezonde Teelt' eindelijk is gepresenteerd door staatssecretaris Faber van LNV. Maar de VVD vindt wel dat de staatssecretaris in deze nota weinig oog toont voor samenhang van het beleid in Europees verband. Woordvoerder Jan Geluk: "Nederlands beleid moet stroken met het beleid van de rest van Europa."

De VVD vindt het belangrijk dat de staatssecretaris oog heeft voor samenhang van het beleid in Europees verband. De VVD heeft zorgen over het feit dat het Nederlandse beleid niet strookt met beleid in andere EU-lidstaten zoals Spanje, Portugal en Italië. Dit veroorzaakt oneerlijke concurrentie. Mogelijk is dat Nederlanders dan meer goedkopere producten gaan kopen uit Zuid-Europa met meer chemische bestrijdingsmiddelen. Een deel van de Nederlandse boeren die nu al veel duurzamer produceren, kunnen door dit onevenwichtige beleid uit de markt gedrukt worden door hun hoge productiekosten. In zo'n situatie zouden sommige consumenten de goedkopere sla en tomaten gaan kopen uit andere landen met meer bestrijdingsmiddelen in plaats van minder.

De VVD vindt duurzame, milieuvriendelijke landbouw belangrijk en is dan ook voor het toepassen van bestrijdingsmiddelen op een zo duurzaam mogelijke manier.
Belangrijk voor het succes van 'Zicht op Gezonde Teelt' is een goed omschreven toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen. Tot nu toe is het gebrek hieraan een terugkerend probleem geweest zoals vorige zomer en recent met de Chloorthalonil. Deze nota geeft echter geen zicht op verbetering. De VVD vindt dat nog steeds een duidelijke paragraaf ontbreekt over een duidelijk toelatingsbeleid.

De VVD wil informatie over de haalbaarheid van de beleidsdoelstellingen om te voorkomen dat in 2005 een dramatische situatie ontstaat voor de boeren. In 2005, zo schrijft de staatssecretaris in de nota, zal namelijk via wettelijke sancties kunnen worden ingegrepen, indien minder dan 90% van de bedrijven gecertificeerd is. De VVD vindt onvoldoende duidelijk wat van de boeren nu concreet wordt verwacht.

9 juli 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie