Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Etiket met 5 feiten voldoende transparantie herkomst vlees'

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Persbericht

Eko-projectontwikkelaar en internetactiegroep Animal Freedom sturen open brief aan minister Brinkhorst:
"5 feiten op etiket geven voldoende transparantie herkomst vlees".

Open brief aan minister Brinkhorst

Betreft transparantie herkomst vlees in de supermarkten

Uit uw reactie in de media van woensdag 28 juni blijkt dat u als minister niet verbaasd bent dat winkeliers die zich als maatschappelijk verantwoorde ondernemingen profileren, in werkelijkheid de herkomst van hun vlees vaak niet kennen en niet in staat zijn om consumenten goede informatie te verschaffen.
De Consumentenbond vindt dat bedrijven hiertoe wettelijk verplicht moeten worden via het instellen van een Wet Openbaarheid van Productie en Ketens, inclusief een ombudsman Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (waar consumenten met vragen en klachten terecht kunnen). In de media lezen we ook: ,,We zijn nog een eind af van een transparante keten van boer tot supermarkt'', aldus de bewindsman, die met nieuwe regels wil bereiken dat producten uit de anonimiteit komen. We willen niet achter elke slager een controleur van de Keuringsdienst van Waren. We moeten door traceerbaarheid ervoor zorgen dat de consument later niet kan zeggen: had ik het maar geweten.''

We willen u informeren over een oplossing voor deze situatie. Een oplossing die slechts als belemmering heeft een technische drempel en die door de politiek moet worden gedragen. Maar waar een wil is, is een weg. De oplossing die wij zien is dat op het etiket van vleesproducten een vijftal feiten wordt afgedrukt:

1. het land waarin het dier is geboren

2. het land waarin het dier is opgegroeid

3. het land waarin het dier is geslacht

4. de leeftijd waarop het dier is geslacht

5. een welzijnsscore voor de leefomstandigheden waaronder het dier heeft geleefd

Deze informatie neemt niet veel ruimte in, is technisch realiseerbaar en levert de consument precies de informatie op die het nodig heeft om een verantwoorde keuze te maken.
Bij crisissen in de voedingsindustrie kan het feit dat achter de schermen nog meer relevante informatie is bijgehouden van het "zaadje tot karbonaadje" de beslissing vergemakkelijken welk vlees risicodragend is en welke niet. Met informatie achter de schermen wordt bedoeld dat wordt geregistreerd op welk bedrijf het dier leven van dier zich heeft afgespeeld en door welke bedrijven het vlees is verwerkt. Deze informatie is niet relevant voor de consument, wel voor de autoriteiten.

Aan u om de politieke weg vrij te maken om de technische uitwerking in gang te zetten. We zijn er van overtuigd dat dit voorstel zowel een bijdrage is aan het vergroten van verantwoord ondernemen, aan een meer duurzame en diervriendelijke samenleving en een duidelijke impuls en signaal is voor de Nederlandse veehouderij om zich hiervoor in te zetten. Meer informatie over deze voorstellen en andere effectieve voorstellen voor een duurzame economie vindt u op internet:
www.animalfreedom.org/paginas/opinie/metenisweten.html www.animalfreedom.org/paginas/opinie/rentmeesterschap.html

Bert Stoop (Webmaster internetactiegroep Animal Freedom) Hans Jurgens Redczus (eko-project-ontwikkelaar)
P/a De Schrans 52
8239 NG Leeuwarden
058-2169360

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie