Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wakker Dier tekent beroep aan bij rechtbank Utrecht

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Stichting Wakker Dier
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Wakker Dier

Persbericht - BRINKHORST VOOR RECHTER 09 juli 2001

Stichting Wakker Dier heeft vandaag bij de rechtbank in Utrecht beroep aangetekend tegen het Ministerie van Landbouw. Het Ministerie weigert al vanaf januari om essentiële gegevens te verstrekken over de massale overtredingen van welzijnsregels door varkensboeren. Deze gegevens zijn openbaar en dienen zoals wettelijk is voorgeschreven binnen 4 weken geleverd te worden. Wakker Dier heeft deze gegevens nodig in haar juridische procedure om een einde te maken aan de massale overtredingen van boeren. Al jaren worden de welzijnsregels voor varkens door meer dan de helft van de varkensboeren overtreden, zo blijkt uit onderzoek van de Algemene Inspectiedienst (AID). Vorige week stelde minister Brinkhorst nog in een brief aan de Tweede Kamer dat 'de overheid ruzie heeft met het merendeel van de veehouders bij de handhaving'. Wakker Dier vindt dat harder opgetreden moet worden tegen deze dierenmishandeling en heeft in januari het ministerie verzocht om documenten te verstrekken waarin het vervolgingsbeleid van varkensboeren is vastgelegd. Het ministerie weigert deze openbare stukken grotendeels te verstrekken en houdt hiermee de hand boven het hoofd van de overtredende varkensboeren. Op een bezwaarschrift van Wakker Dier antwoordt het ministerie dat de overschrijding van de wettelijke termijn het gevolg is van het gebrek aan menskracht en tijd. Wakker Dier wordt hierdoor ernstig belemmerd om de illegale situaties in de varkenshouderij aan te pakken en wil nu dat de rechter het ministerie verplicht de stukken te overhandigen. Het verzoek van Wakker Dier in januari om openbare documenten in te zien op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), werd in maart door het ministerie grotendeels afgewezen. In april diende Wakker Dier hiertegen een bezwaarschrift in. De wettelijke termijn voor het ministerie om hierop te antwoorden is 6 weken met eventueel uitstel van 4 weken. In juni ontving Wakker Dier van het ministerie bericht dat op het ministerie 'sprake is van een zodanige werkvoorraad dat het, ondanks de inzet van extra personeel, niet mogelijk is binnen 6 weken na ontvangst op uw bezwaarschrift te beslissen gestreefd wordt thans naar afhandeling van de bezwaren binnen - gemiddeld - 6 maanden'. Bij een dergelijke afhandelingduur wordt het Wakker Dier onmogelijk gemaakt te reageren op actuele politieke onderwerpen. Om die reden stapt Wakker Dier dan ook naar de rechter.

Uit recent onderzoek van de AID blijkt dat op 57% van de varkensbedrijven de varkens in strijd met de wet te krap, te duister en met te weinig afleidingsmateriaal zijn gehuisvest. Deze massale wetsovertredingen worden al sinds 1994 geconstateerd. Wakker Dier eist daarom een strikte handhaving en adequaat vervolgingsbeleid. -einde persbericht

Voor meer informatie kunt u bellen met Mattheus Bleijenberg, Tel: 020-4638947 of 06-14683812

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie