Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanleg van paardenbakken in Soest

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Soest
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Soest

De aanleg van paardenbakken in Soest

Met name in het buitengebied van Soest, maar ook binnen de bebouwde kom, is door onder andere vrijkomende agrarische bebouwing een toename geconstateerd van mensen die voor hun hobby paarden houden. In verband met het beoefenen van de ruitersport bij hun (burger)woning ontstaat vervolgens de wens een paardenbak (rijbak) met omheining en eventueel verlichtingsmasten aan te leggen c.q. te bouwen.

Velen menen dat voor de aanleg van een dergelijke paardenbak geen vergunningen nodig zijn. Vaak wordt dan ook veel geld uitgegeven voor drainagesystemen en omheiningen. Als de gemeente er vervolgens achter komt dat alles zonder de vereiste vergunningen is gebeurd bestaat de kans dat de gehele bak met bouwwerken moet worden afgebroken en dat de grond weer in zijn oorspronkelijke staat moet worden hersteld.

Ter voorkoming van teleurstellingen en allerhande onnodige procedures is het daarom raadzaam vóóraf te informeren bij de gemeente naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de aanleg van een dergelijke paardenbak. Bij de balie van bouwzaken kan men u alles hierover vertellen.

In het kort komt het er op neer dat voor de aanleg van een paardenbak meestal een aanlegvergunning moeten worden aangevraagd omdat de grond moet worden afgegraven, opgehoogd dan wel moet worden geëgaliseerd. Voor de noodzakelijke omheining, meestal van hout, en eventuele lichtmasten is een bouwvergunning vereist.

Omdat een van de beleidsuitgangspunten in het landelijk gebied van Soest de handhaving en versterking is van de in het gebied aanwezige landschappelijke (visueel-ruimtelijk) en natuurwetenschappelijke (ecologische) waarden, is de aanleg van een paardenbak met de daarbij behorende omheining hiermee in strijd. Een vergunning zal in de regel niet verleend kunnen worden.

Op het erf van een woning bestaan er meer mogelijkheden. Waar een erf behorende bij een woning ligt, wordt bepaald door het bestemmingsplan. Om zeker te weten of de gewenste paardenbak met de noodzakelijke omheining op het erf behorende bij de woning gerealiseerd kan worden dient men contact op te nemen met de balie van bouwzaken.
Het is dus zaak altijd contact op te nemen met de gemeente. Dit mede ter voorkoming van onnodige kosten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie