Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel steun voor de Korte Uitweg gemeente Houten

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Digitale Gemeente Houten


Veel steun voor de Korte Uitweg

maandag 9 juli 2001 - Bron: Werk aan de Korte Uitweg

TULL EN 'T WAAL - Voor de toekomstplannen van het fort "Werk aan de Korte Uitweg" is veel steun binnengekomen. Binnen drie weken zijn er meer dan 200 handtekeningen gezet om hier snel een theehuis en tentkamperen te realiseren. De handtekeningen worden deze week aangeboden aan het gemeentebestuur van Houten. Zowel de handtekeningen als steunbetuigingen zijn een reactie op de protesten van enkele buurtbewoners.

Door dit verzet is op dit moment het theehuis en natuurkampeerterrein nog niet open. De vrijwilligers van de Korte Uitweg willen dit wel, maar formele regels maken alleen het verblijf door vrijwilligers en onderhoud/beheer van het fortcomplex mogelijk. Nog deze maand wordt een besluit verwacht van het gemeentebestuur om hier zowel het theehuis toe te staan, als tentkamperen tijdens het seizoen en verder herstel van alle gebouwen. Via fondswerving en donateurs, naast steun door het bedrijfsleven, heeft de stichting "Werk aan de Korte Uitweg" ongeveer 200.000 gulden kunnen investeren.

Ongeveer de helft van de ruim 200 handtekeningen is afkomstig uit de gemeente Houten, waaronder Schalkwijk en Tull en 't Waal/Molenbuurt. Steun is ook ontvangen van het Nederlands Vestingmuseum, de stichting Menno van Coehoorn, Werk aan de (Water-)linie, DoCuMonument Schalkwijk 2000 - 3000, Milieuwerkgroep Houten en Fort De Klop. Met de Vleermuizenwerkgroep Utrecht zijn afspraken gemaakt over de vleermuisoverwintering in het linkerdeel van het fort. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft een positief advies gegeven over de verdere aanpak, net zoals de Monumentencommissie Houten. Het tentkamperen zal alleen tijdens het seizoen binnen de wallen plaatsvinden, in de periode mei - oktober.

Het fortcomplex "Werk aan de Korte Uitweg" is vorig jaar op 1 april 2000 geopend door de toenmalige burgemeester mr. A. de Jonge. Zowel in 1999 als 2000 is het theehuis en tentkamperen geopend geweest, mede (bv. tijdens Momumentendag en tijdens de Fortenmaand September) op gemeentelijk verzoek. Na protesten van enkele buurtbewoners heeft de gemeente gekozen voor een puur formele opstelling. "Wij hebben oude rechten en al in 1999 heeft de gemeente schriftelijk laten weten te kiezen voor steun aan het gehele herstelproject van de Korte Uitweg", zegt secretaris Wim Schuimer van de stichting. "Dit particuliere initiatief kost de gemeente geen cent en zorgt wel voor het herstel van een fort. Onbegrijpelijk dat de gemeente de kritiek van enkele bewoners, meestal uit angst of eigenbelang, zo zwaar laat wegen. Al in september 1999 hebben wij schriftelijk wijziging van het bestemmingsplan en toestemming tentkamperen aangevraagd. Veel handtekeningen, bezoek of donateurs zijn dan ook uit deze omgeving afkomstig. Voor fietsers en wandelaars is hier niets, een theehuis is een welkome aanvulling voor de bevolkingsgroei van de gemeente Houten".

De plannen van de stichting, voor een theehuis en tentkamperen, hebben geen invloed op de milieuvergunningen voor veehouders in de omgeving.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2001 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie