Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Havenbedrijf Rotterdam mogelijk Overheids NV

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Gemeentelijk Havenbedrijf mogelijk Overheids NV

Het College van B. en W. van Rotterdam stelt de Gemeenteraad voor om de Overheids NV als model voor de aansturing van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR) verder te verkennen en uit te werken. Op basis van een ambtelijk rapport: Hebben en Houden: Verkenning ten behoeve van bestuurlijke beoordeling positionering GHR oordeelt het College dat dit model geschikt lijkt voor de aansturing van het GHR met het oog op de huidige en de te verwachten ontwikkelingen in het haven- en industriële complex. De evaluatie van het huidige tak-van-dienst model die eind volgend jaar zou plaatsvinden, wordt hierin gelijk meegenomen. Een gehele of gedeeltelijke privatisering is niet aan de orde.

Dit zei wethouder Haven & Economische Zaken Peter van Dijk op een persconferentie op maandag 9 juli. In september krijgen deskundigen en betrokkenen de gelegenheid om hun opvattingen over de toekomstige positionering van het GHR toe te lichten in een speciale vergadering van de raadscommissie Haven & Economische Zaken. Daarna zal het College een definitief voorstel formuleren. Van Dijk verwacht dat in november een gemeenteraadsbesluit over de verdere verkenning en uitwerking van een Overheids NV voor het GHR genomen kan worden. Het College vindt dat voor de aansturing van het GHR naar maatwerk gezocht moet worden. Voor de afweging van een Overheids NV ten opzichte van het huidige tak-van-dienst model, wordt een aantal randvoorwaarden gesteld. Vooral de borging van de vele publieke belangen in het haven- en industriële complex vindt het College cruciaal. Ook de continuering en versterking van de synergie tussen de stedelijke en de haveneconomie wordt van groot belang geacht. Andere aspecten die bij de afweging worden betrokken zijn onder meer een verdere versterking van de commerciële slagkracht om de concurrentiepositie van de haven te behouden en te versterken en het garanderen van de eenheid van beleid en beheer in het haven- en industriële complex.
Aangezien er nog geen voorbeelden zijn van een Overheids NV voor een bedrijf als het GHR, meent het College dat een zorgvuldige verkenning en uitwerking van dat model voor de aansturing van het GHR nodig is, voor tot finale besluitvorming overgegaan kan worden.

Antwerpen voor 1940 partnerstad

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie