Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Waarschuwing op kip onvoldoende

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Consumentenbond

Waarschuwing op kip onvoldoende
9 juli 2001

De Consumentenbond is zeer teleurgesteld over het kabinetsbesluit om op alle kip een waarschuwingsetiket te plakken. Volgens de Bond is dit etiket geen stimulans om bacterievrije kip te krijgen.

De Consumentenbond heeft vorig jaar gevraagd om verregaande maatregelen te nemen om kip veiliger te maken, zowel aan de pluimveesector als de minister. De minister zag zich toen genoodzaakt met een waarschuwingsetiket te komen. Hierop zou moeten staan: 'Let op, dit product bevat ziekmakende bacteriën'. Onbesmette kip zou geen etiket hoeven dragen, zodat de pluimveesector gestimuleerd werd om de besmettingsgraad naar beneden te krijgen.

Het etiket dat nu komt, bevat een lichte waarschuwing in de trant van: 'Bak dit vlees goed door'. Dit bereidingsadvies zal door consumenten weinig serieus genomen worden, denkt de Bond.

Jaarlijks sterven 25 mensen door besmetting met salmonella en 30 door besmetting met campylobacter. Ongeveer 60 mensen lopen de ziekte van Guillain-Barre (een ernstige zenuwontsteking) op. 50.000 mensen lopen een voedselinfectie op door salmonella en 100.000 mensen door campylobacter. Eén van de belangrijkste bronnen van deze infecties is kip.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie