Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OPTA tenminste vier jaar zelfstandig verder

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
OPTA

Persbericht: Opta tenminste vier jaar zelfstandig verder

Den Haag 9 juli 2001 OPTA is blij met het kabinetsstandpunt dat zij haar werk in de huidige organisatievorm kan voortzetten.

OPTA gaat in ieder geval nog vier jaar zelfstandig door met het stimuleren van effectieve concurrentie in de telecommunicatie- en postsector en het beschermen
van consumentenbelangen waar concurrentie nog ontbreekt. In mei 2001 gaf zij in
haar Visie op de markt al aan dat er aanzienlijke inspanningen nodig zijn om de
ontwikkeling van concurrentie te bewaken.

NMa-kamermodel
Het kabinet wil OPTA over vier jaar wellicht als kamer onderbrengen bij de NMa. Maar dan moet wel eerst blijken of zon Kamermodel tot stand komt, en of het dan wel goed werkt. Immers, het zou dan ook gaan over politiek gevoelige onderwerpen als het toezicht op Schiphol en op de NS en onduidelijk is of en hoe dat in een Kamermodel zou kunnen passen. Met het stellen van de voorwaarde, dat dit eerst moet blijken, volgt het kabinet OPTAs advies.

Opta is van mening dat tevens aandacht moet worden besteed aan een alternatief waartoe wél in vele andere landen is of wordt overgegaan, namelijk de instelling van een brede 'communicatie-toezichthouder' . Daarin zijn behalve het bestaande telecommunicatietoezicht, ook het toezicht op etherfrequenties ondergebracht, alsmede, in een aantal gevallen, het mediatoezicht. In een wereld waarin de markten van vaste en mobiele telecommunicatie, internet en audiovisuele media steeds meer in elkaar vervlochten raken, is dat een logische stap die zou passen in de internationale ontwikkeling.

OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) bestaat sinds 1997 en is door de Nederlandse overheid belast met het houden van toezicht op de Nederlandse post- en telecommunicatiemarkt. OPTA heeft verder tot taak zorg te dragen voor voldoende concurrentie in deze markten. Daartoe heeft zij een aantal taken en bevoegdheden, die in de wet zijn vastgelegd. Besluiten worden genomen door het onafhankelijke college van OPTA en zijn voor de verschillende marktpartijen bindend.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie