Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onkruit fopt autoriteiten met Megabestorming

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


| De Vredessite / Nieuws 2001 |

Onkruit fopt autoriteiten met Megabestorming

Utrecht, 9 juli 2001 - Onkruit Vergaat Niet! heeft de autoriteiten behoorlijken kunnen foppen met hun aankondiging van Megabestorming, door uiteindelijk niet naar de Jaarbeurs te gaan maar een theatrale aktie bij het Banen Informatie Centrum van de landmacht te houden. Deze aktie, waarbij mensen als 'lijk' tussen de toegangsdeuren liggen, is een verzet tegen het militarisme op de Megafestatie (in de Jaarbeurs Utrecht). Enkelen hebben zich zelfs aan elkaar vastgeketend zodat ze niet weg te slepen zijn. De week van de Megafestatie heeft Onkruit uitgeroepen tot Mega Onkruit Aktie Week, om op geweldloos, direkte wijze aktie te voeren tegen de opdringerige wervingspraktijken van defensie op deze Megafestatie.
Onkruit Vergaat Niet! heeft ditmaal er bewust voor gekozen niet de militaire hal van de Megafestatie te bestormen, maar de autoriteiten enigszins te misleiden en de militaire hal van de landmachtwinkel te 'bestormen'. Dit Banen Informatie Centrum (BIC) staat centraal in de werving van jongeren voor defensie. De leeftijden kunnen niet jong genoeg zijn, zolang ze maar zijn te kneden en blijven plakken. Defensie maakt zelfs al gebruik van de zogenaamde oriëntatie jaren op de ROC's (Regionaal Opleiding Centra), waarbij 15 en16-jarige al worden opgeleid tot soldaat. Dit is in strijd met de internationale (VN) afspraken rond kindsoldaten, waarbij jongeren minimaal (17 à) 18 jaar moeten zijn om militair te kunnen worden.
De BIC's van Nederland zijn dé plaatsen waar de mensen zich kunnen aanmelden voor het leger. Ze organiseren zelfs survival weekenden voor mogelijk geïnteresseerden in de hoop dat ze zo verlekkerd raken dat ze zich definitief aanmelden voor het leger. Voor een hoop jongeren is het dan niet meer zo'n goed doordachte en zelfbewuste keuze, maar meer een opgedrongen keuze om het leger in te gaan.
Onkruit Vergaat Niet! zal zich nog de rest van de week blijven verzetten met zowel aangekondigde als onaangekondigde akties. De volgende aangekondigde aktie is op donderdag ( 12 juli), de Mega Spetterende aktie.


Noot voor de redaktie:
Informatie over de akties en tijden
06-23555247 en 06-10328106
O n k r u i t V e r g a a t N i e t !
Postbus 85069, 3508 AB Utrecht
(onkruit@groenfront.nl) www.groenfront.nl/onkruit giro 7346322 tnv steungroep NVDA-antimilitarisme

_____
menu | dDH

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie