Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Noord-Holland helpt 3.500 mensen aan een baan

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Noord-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Noord-Holland


Week 28

Maandag 9 juli
Provincie Noord-Holland helpt 3.500 mensen aan een baan

Het is de provincie Noord-Holland het afgelopen jaar gelukt om, via 37 nieuwe projecten, in totaal 3.500 mensen zonder baan, terug te brengen naar de arbeidsmarkt. De provincie trad niet alleen op als initiatiefnemer maar zette ook een bedrag van 2 miljoen in om samen met 100 partners te komen tot succesvolle uitvoering van die projecten.

Dat blijkt uit het net verschenen jaarverslag `De Arbeidsmarkt; beleid en uitvoering 2001-2002'. Gedeputeerde Lenny Klijn is verantwoordelijk voor dit beleid. Haar collega Aranka Goijert zorgt ervoor dat er projecten komen die binnen het beleid passen, én dat ze worden uitgevoerd.

Naast geslaagde initiatieven om allochtonen een plaats op de arbeidsmarkt te geven zijn er ook projecten gestart om ex-psychiatrische patiënten aan werk te helpen. Dat gebeurde in samenwerking met de GGZ Noord-Holland Noord en met het AMC. Schizofrene jongeren kregen bijvoorbeeld een baan in de ICT sector.

Een ander treffend voorbeeld is het project Herstelling, in Amsterdam. Tweehonderd jongeren met een grote achterstand op de arbeidsmarkt, deden werkervaring op bij het herstel van voormalige militaire stellingen rond Amsterdam. Het succes hiermee is de reden geweest om deze manier van aanpak te kopiëren voor Den Helder. Daar werken nu Antilliaanse jongeren aan het cultuur historisch erfgoed: de forten van Den Helder. Ook in Antwerpen is het concept van de provincie overgenomen.
Onderzocht wordt of in Suriname, Nederlands erfgoed, met werkloze Surinaamse jongeren (uit Nederland) opgeknapt kan worden.

In de jaren negentig begon de provincie met het uitvoeringsprogramma Veelzijdig Personeelsbeleid. Dat was gericht op het Midden - en Kleinbedrijf. In 2000 heeft zij de doelstelling van haar rol op de arbeidsmarkt verbreed. Juist omdat de provincie geen wettelijke taken kent op de arbeidsmarkt kan zij onafhankelijk opereren en onpartijdig samenwerking tot stand brengen op terreinen waar de zaken nog niet goed zijn geregeld.
Dat is volgens gedeputeerde Goijert ook hard nodig want ondanks de krapte op de arbeidsmarkt staan in Noord-Holland nog steeds 80.000 werkzoekenden geregistreerd waarvan 60.000 in de regio Amsterdam.

Provinciale Staten van Noord-Holland zijn enthousiast over de resultaten van de bemiddelende rol van de provincie en zijn van plan voor 2002 opnieuw een bedrag van twee miljoen voor arbeidsmarktprojecten te reserveren.
Inlichtingen: Elena Bon, Veelzijdige Arbeidsmarktprojecten, tel. (023) 514 33 42, e-mail: bone@noord-holland.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie