Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Ede start maaien van bermen

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Gemeente start met maaien van bermen

Vanaf 9 juli start de gemeente met de eerste ronde van het maaiwerk van de bermen (over enkele weken volgt een tweede ronde). De afdeling Beheer voert dit uit in samenwerking met een aantal externe, gespecialiseerde firmas. Zowel de bermen in het buitengebied als die binnen de bebouwde kom krijgen een onderhoudsbeurt. Langs de wegen worden stroken van 1 tot 1,5 m gemaaid.
Het maaien van kruispunten en uitzichthoeken bij in- en uitritten gebeurt overigens vaker. Dit in verband met de verkeersveiligheid.

De afdeling Beheer van de gemeente heeft alleen al binnen de bebouwde kom in totaal zon 76 hectare bermen onder haar beheer. Al sinds 25 jaar vindt dit beheer plaats op natuurlijke, ecologische wijze. Er wordt dus niet gewerkt met chemische middelen en kunstmeststoffen. Ook worden de bermen nu minder vaak (1 of 2 keer) gemaaid.

De bermen worden overigens niet allemaal tegelijk en vaak ook maar gedeeltelijk gemaaid. Ook dit is een bewuste keus: in de maanden juni en juli staan nog veel bermen fraai te bloeien. Dit levert een kleurrijk beeld op. Bovendien hebben veel dieren, vooral insecten, daar baat bij. Zij vinden in de bermen voedsel en een schuilgelegenheid. Ook tref je in deze bloeiende bermen vaak vlinders aan die uit de bloemen hun nectar en stuifmeel halen. De bloembermen die gemaaid worden komen na enkele weken opnieuw in bloei. De niet gemaaide delen kunnen in de zomermaanden doorbloeien en uiteindelijk zaad vormen.
Ten slotte is het zo dat deze manier van beheer de grond meer zal verschralen (ook al door het direct afvoeren van het maaisel), waardoor er uiteindelijk minder vergrassing optreedt.

Voor eventuele vragen over bermbeheer kunt u terecht bij de afdeling Beheer van de gemeente Ede.
Bermen buitengebied: A. Blaas, tel. (0318) 68 06 50. Bermen binnen de bebouwde kom: J. Bos, tel. (0318) 68 06 75 of P.A.M. van Hensbergen, tel. (0318) 68 06 77.Ede, 3 juli 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie