Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Heffing op bestrijdingmiddelen is een belastingmaatregel

Datum nieuwsfeit: 10-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Heffing op chemische bestrijdingmiddelen ordinaire belastingmaatregel

De nota Zicht op gezonde teelt van staatssecretaris Faber (Landbouw, Natuur Landbouw) is "een gemiste kans", vindt Tweede Kamerlid Agnes van Ardenne. "De staatssecretaris voert geen nieuwe koers. De sector zelf daarentegen wel. Die is bezig met een geweldige omslag. Geïntegreerde teelt, gecertificeerde bedrijven en verminderd gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen staan daarin centraal."

De kritiek van Agnes van Ardenne op de plannen van staatssecretaris Faber spitst zich toe op vier punten.
De staatssecretaris wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch verminderen. Daarvoor is volgens Agnes van Ardenne een breed pakket aan alternatieve, oftewel biologische, middelen nodig, en dat is er nu nog niet.

Bij de beoordeling van bestrijdingsmiddelen moet, volgens Agnes van Ardenne, niet alleen gelet worden op de middelen zelf, maar ook op de wijze van telen van de gebruiker van bestrijdingsmiddelen. Chemische middelen blijven nodig als correctiemiddel, wanneer biologische middelen niet deugen. Anders zullen er teelten voorgoed verdwijnen.

Het College Toelating Bestrijdingsmiddelen (CTB) moet versneld - binnen een vastgestelde termijn - de huidige bestrijdingsmiddelen (gaan) beoordelen. Het CTB heeft op dit moment al een achterstand van jaren, aldus Van Ardenne.

Last but not least is de heffing op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen "niets anders dan een ordinaire belastingmaatregel, die de (zware) lasten van de sector nog eens extra verzwaart." Volgens Agnes van Ardenne zijn de bestrijdingsmiddelen in Nederland toch al te duur in verhouding tot het buitenland.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie