Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Roer moet om in Private Banking

Datum nieuwsfeit: 10-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

THE BOSTON CONSULTING GROUP

Roer moet om in Private Banking

Winstcijfers zijn niet langer in lijn met werkelijk potentieel van de markt

Volgens een vandaag uitgekomen onderzoek van The Boston Consulting Group zal de markt van private banking aanzienlijke veranderingen ondergaan. Financiële instellingen moeten nieuwe aanpakken ontwikkelen om het volledig potentieel van die markt te kunnen benutten.

'Er is een wijdverbreid geloof dat private banking een buitengewoon aantrekkelijke sector is met hoge opbrengsten. Maar uit onze ervaring met cliënten en ons onderzoek komt naar voren dat veel financiële instellingen in die sector lang niet meer zo winstgevend zijn als ze zouden moeten zijn,' zegt Frans Blom, vice-president van BCG. 'Veel private bankers hebben hun kosten snel laten toenemen tijdens afgelopen groeiperiode van 10 jaar, en ze hebben geen duidelijk beeld van hun eigen rendabiliteit, met name wat het kost om hun cliënten te bedienen. Resultaat hiervan is dat velen zich op cliënten richten met teveel of te weinig vermogen, die niet passen bij hun huidige bedrijfsmodellen.' BCG meent dat een derde tot de helft van de accounts van private banking cliënten saldi hebben die onder het minimum liggen dat noodzakelijk is om hen met de huidige serviceconcepten winstgevend te bedienen.

Ondanks de daling in de financiële markten en het wereldwijd verslappen van de economieën, blijft het aantal personen die zich tot de welgestelden mag rekenen nog steeds groeien. In het nieuwe onderzoek wordt voorspeld dat de vermogensmarkt wereldwijd met meer dan 10 procent per jaar groeit en in 2005 zo'n USD 66 triljoen bedraagt en potentieel USD 700 miljard aan jaarlijkse inkomsten voor de sector vermogensbeheer opbrengt, hetgeen aanzienlijk meer is dan de eerdere schatting van USD 500 miljard.

In het onderzoek van The Boston Consulting Group, Richer Prospects in Wealth Management: Global Wealth 2001, A Senior Management Perspective, wordt gesteld dat er 34 miljoen huishoudens met netto beleggingen ter waarde van meer dan USD 250.000,-- zijn, waarmee ze zeggenschap hebben over USD 40 biljoen in vermogen in totaal. De sleutel tot winstgevendheid voor private bankers kan liggen in de keuze voor een bepaald segment cliënten, een specifieke mate van rijkdom of een specifiek deel van de wereld, die zij op de meest doeltreffende wijze kunnen bedienen. Tot de belangrijkste bevindingen van het onderzoek behoren:

Nu is 46 procent van het vermogen van de welgestelden in Noord-Amerika en slechts 25 procent in Europa. Maar dat begint te veranderen met meer groei in de Europese economie en een sterkere euro. Hierdoor zouden bezittingen in Europa in de komende jaren, tot 2005, bijna twee keer zo hard moeten groeien als in de Verenigde Staten, waarbij Noord-Amerika nog 42 procent zou houden en Europa 30 percent van het vermogen van de welgestelde beleggers.

Terwijl de Europese concurrenten het moeilijk zullen blijven vinden om in te breken in de Amerikaanse markt met haar lagere prijzen voor de dienstverlening in vermogensbeheer, wordt de Europese markt wel erg aantrekkelijk voor Amerikaanse spelers. Maar met de ingewikkelde regelgeving op de verschillende markten is Europa weer een geheel eigen uitdaging.

Ofschoon natuurlijke personen die minder dan USD 5 miljoen te beleggen hebben vaak door private bankers worden verwaarloosd ten koste van de superrijken, is deze opkomende klasse van minder welgestelden thans verantwoordelijk voor 79 procent van de inkomsten in het vermogensbeheer. Terwijl men voorspelt dat de groep die meer dan USD 5 miljoen heeft tot 2005 harder groeit (11,6 procent per jaar tegenover 9,6 percent), biedt de eerste groep een veel stabielere bron voor groei uit hun accumulerende spaartegoeden. BCG meent dat het mogelijk is op winstgevende wijze de aandacht te richten op deze groep cliënten door een meer zelfsturende benadering, met gebruikmaking van Internet, tegen lagere kosten.

Met de jaren gaan de beleggers over van lenen naar sparen en beleggen, en dan in het tweede deel van hun leven naar een periode waarin de rijkdom uitgegeven wordt. Private bankers moeten ervoor zorgen dat zij de juiste mix aan producten bieden om aan deze veranderende behoeften te voldoen, en hun cliënten rendabel te kunnen adviseren in de verschillende overgangsstadia.

BCG benadrukt dat het bedienen van welgestelden niet langer een spel is waarbij hun bezit 'beschermd' dient te worden. Cliënten hebben steeds meer kennis van zaken waar het financiële kwesties betreft en eisen uitstekende resultaten van de door hun gekozen dienstverlener. In het eerste kwartaal van 2001 stortten beleggers zich massaal op kwaliteit, met 155 procent aan netto instroom naar vier- en vijfsterren beleggingsfondsen. (Dit is meer dan 100 procent omdat er overmakingen van lager gewaardeerde fondsen bij zijn). Zij willen maatproducten waarmee aan hun behoeften voldaan wordt en zullen uit vele aanbiedingen kiezen voor de beste opbrengst. Men verwacht hogere opbrengstpercentages zonder meer risico te hoeven lopen.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat, ook al is activa beheer traditioneel het centrale aandachtspunt van private bankers, slechts 41 procent van hun inkomsten afkomstig is uit beleggingsgerelateerde producten. De resterende 59 procent komt uit inkomsten van kredietproducten, verzekeringen, en beheer van deposito's en contactenbeheer. Particuliere banken verwaarlozen bedoelde diensten vaak. Het wordt echter steeds belangrijker voor private bankers om een volledig scala aan producten te bieden, zodat zij de belangrijkste leverancier kunnen zijn voor de cliënten aan wie zij de voorkeur geven.

'De opbrengsten met dubbele cijfers op de effectenmarkten die we de afgelopen vijf jaar gewend zijn geworden, kunnen niet langer gegarandeerd worden en dienstverleners in vermogensbeheer dienen zich aan te passen, om winstgevend te blijven,' volgens de uitleg van Mirko Nikolic, senior vice-president van BCG.

Volgens BCG behoren tot de vooraanstaande financiële instellingen die met verrassende snelheid reageren op de veranderende markt:

Charles Schwab: Schwab heeft een geavanceerd programma voor klantsegmentatie geïmplementeerd, met 'Signature Services' voor de zeer vermogende cliënten en kan door de recente aankoop van US Trust cliënten aan de bovenkant van de markt bedienen.

Citigroup: De financiële dienstenreus omvat nu het volledige spectrum in vermogensbeheer voor haar particuliere rekeninghouders, waarbij zij het volgende biedt: bankieren via Citibank, verzekeringen via Travelers, en beleggingsproducten via Salomon Smith Barney.

Credit Suisse: De firma heeft haar omzet in fondsen met eenderde verhoogd na de introductie van een open architectuur, het bieden van producten van derden naast die van haarzelf; haar innovatieve 'Fund Lab' biedt fondsen van meer dan 40 beheerders in een 'fondsensupermarkt'.

Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat private banking mondiaal gezien in hoge mate gefragmenteerd is, met de top 20 spelers die net meer dan 12 procent van de totale vermogens beheren. Dat biedt belangrijke mogelijkheden voor consolidatie door middel van fusies of allianties. Met de neergang in de effectenmarkt is organische groei buitengewoon moeilijk geworden, en door cliënten te verwerven door middel van fusies of allianties kunnen succesvolle vermogensbeheerders de schaalvergroting bereiken die nodig is om aan winstgevendheid te bouwen.

Over The Boston Consulting Group (BCG)
The Boston Consulting Group (BCG) is een wereldwijde topmanagement consulting organisatie. In 33 landen werken ruim 2.400 consultants verspreid over 50 kantoren. In Nederland adviseren momenteel ruim 80 consultants multinationals en de top van het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van strategie, organisatie en bedrijfsprocessen. BCG heeft een leidende positie op het gebied van e-commerce, onder andere met incubator en business launch services voor grote ondernemingen en start-ups.

Voor nadere informatie: The Boston Consulting Group Frans Blom, Vice President of
Vie Blonk, Manager Marketing & Communication
Tel: (035) 548 68 00
Website: www.bcg.com

10 jul 01 19:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...