Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Soest nieuws

Datum nieuwsfeit: 10-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Soest
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Soest

kloof tussen tussen burger en bestuur?

Tijdens de slotbijeenkomst op 13 december a.s. zullen de uitkomsten in samenspraak met de deelnemers worden samengevat Soesters en Soesterbergers kunnen de hele zomer blijven Tossen

Vraag een inwoner van het Amersfoortse Kattenbroek of de Hilversumse Meent of hij deze zomer mee blijft Tossen en hij zal u waarschijnlijk glazig aankijken. Stel dezelfde vraag aan een inwoner van Soest en Soesterberg en je hebt goede kans dat er een brede glimlach op het gelaat verschijnt. Gemeentelijke autonomie heeft mooie kanten, misschien wel meerwaarde! Het lijkt niet te boud om te stellen dat de inwoners van de gemeente Soest (44.500 inwoners) zich in drie maanden tijd een nieuw werkwoord eigen hebben gemaakt: Tossen. TOSS 2015 staat voor Toekomst Oriëntatie Soest / Soesterberg- 2015. Onder dit vaandel organiseert de gemeente Soest dit jaar een zestal themabijeenkomsten met haar inwoners om er achter te komen welke dromen en wensbeelden er bij hen leven over de toekomst van hun dorp/gemeente in het jaar 2015.

De eerste twee bijeenkomsten ( 5 juni over Ruimte voor wonen en werken en 3 juli in en over Soesterberg) mochten zich verheugen in een overweldigende opkomst (beide keren dik over de honderd deelnemers). Hoezo en vervolgens worden aangeboden aan de gemeenteraad. Tijdens het traject zullen bestuurders en ambtenaren zich - geheel tegen hun aard en gewoonte - niet laten verleiden tot commentaar. Nee, - onder geestdriftige aanvoering van burgemeester Janssen ( anderhalf jaar in functie) wil Soest ernst maken met wat in den lande bestuurlijke vernieuwing is gaan heten. Inspraak, d.w.z. de burger mag aan het eind van de (beleidsvoorbereidende) rit nog wat sputteren, is volstrekt achterhaald. Interactieve beleidsvorming - Soest proefde er al aan met klankbordgroepen over verkeersproblemen en de opstelling van het Duurzaamheidsplan 1999-2002 - is nu het devies: Als eerste is de burger aan zet! Hup Koos, reageert een lokaal huis-aan-huis-blad.

Digitale discussie

Dat Soest - ook landelijk gezien voorop loopt in de rij van gemeenten, die voor de communicatie met haar inwoners en overigen gebruikt maakt van de nieuwe media is oud nieuws. Wie de gemeentelijke www.soest.nl. bezoekt kan dit met eigen muis en oog vaststellen. De website is het stadium van het eenzijdig aanbieden van informatie al jaren voorbij. Reeds bij de opstelling van het genoemde Duurzaamheidsplan experimenteerde de gemeente met een discussieplatform, waarop internetters hun ideeën en suggesties kwijt konden. De Mobiliteitstelling van de maand in het kader van de publiekscampagne Mateloos Mobiel was hiervan een opvolger. Het zal dan ook niemand verwonderen dat nu ook achter het TOSS-button op de homepage www.soest.nl opnieuw een discussieplatform is te vinden. Warm aanbevolen.

Foto-expositie Soesterberg 19xx vs 2001 in duplo

Wie een meer passieve vorm van tossen prefereert kan zowel in Soesterberg als in Soest deze zomer kennis nemen van een foto-expositie over het dorp over de bult, Soesterberg. Dank zij de medewerking van de Soesterbergse drogist in ruste Cor Sukking hebben Joop Piekema en Henk Gerth van het Gemeentearchief Soest parallel aan het 2e TOSS-thema - maar liefst veertien kostelijke tweeluiken van stekkies in het voormalige vliegdorp samengesteld. Een aanrader.

Locaties en openingstijden:

Gemeentehuis Soest, Raadhuisplein 1, hal naast de raadzaal. Tijdens openbare bijeenkomsten en avondvergaderingen rechtstreeks toegankelijk. Overdag tijdens kantooruren. Melden aan de balie.

Soesterberg, Dorpshuis Burgstede, Dorpsplein 17.

Zie www.burgstede.nl of bel met 0346 351975.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie