Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wakker Dier: Dodingsmethode paling aangepakt

Datum nieuwsfeit: 10-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STICHTING WAKKER DIER

Wakker Dier: DODINGSMETHODE PALING AANGEPAKT

DODINGSMETHODE PALING AANGEPAKT, MINISTERIE KOMT IN 2002 MET

WETGEVING.

Amsterdam, 10 juli 2001; Naar aanleiding van protesten van Wakker Dier en 15 andere dierenbeschermingsorganisaties, tegen het Nederlands Kampioenschap Palingroken te Kortenhoef op 1 september a.s. zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld aan Staatssecretaris Faber van Landbouw. De dodingsmethode van paling en de al jarenlang voortdurende dramatische achteruitgang van de palingstand werden door de organisaties aan de kaak gesteld. Om de dieren te doden worden ze voor het roken eerst in een zoutbad gebracht dat enorm inbijt op de gevoelige huid van de paling. Na ongeveer 20 minuten heftig spartelen blijven de dieren stilliggen. Tot nu toe werd altijd aangenomen dat de dieren op dat moment dood waren en werden ze vervolgens gevild en gerookt. Uit recent onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt echter dat de dieren na het zoutbad weer herstellen wanneer de dieren in water gebracht worden. De dieren blijken dus nog gewoon te leven als ze gevild en vervolgens gerookt worden. Staatssecretaris Faber geeft de dierenbeschermers nu gelijk. In haar brief aan de kamer schrijft zij; 'Ook ik heb bezwaren tegen de huidige dodingsmethode voor paling...'. Faber komt volgend jaar met nieuwe regelgeving en een alternatief voor de huidige dodingsmethode, zo schrijft zij aan de Tweede Kamer.

Martelmethode
De huidige dodingsmethode van paling werd onderzocht door Dr. W.F.G. Flight in opdracht van de Universiteit Utrecht (Utrecht Biophysics Research Institute). In zijn samenvatting schrijft hij: 'De methode blijkt in plaats van het voorkomen van lijden dit juist in ernstige mate te veroorzaken, de methode blijkt de dieren zwaar te beschadigen'. 'Alles wees erop dat de dieren in een toestand van terminale stress raakten ...'. Uit de experimenten bleek verder dat de zoutmethode niet de gewenste onmiddellijke dood tot gevolg had. Na het zoutbad van 20 minuten blijven de dieren stilliggen en werd er altijd van uitgegaan dat de dieren dood waren. Wanneer de dieren echter weer in water worden gebracht blijken ze te herstellen en dus gewoon te leven. Onder andere naar aanleiding van deze experimenten is het zoutbad inmiddels in Duitsland verboden. Hier worden de dieren door middel van een elektroshock hersendood gemaakt en verwerkt. Ook is Faber het eens met de dierenbeschermers dat de palingstand na enkele decennia van sterke achteruitgang dit jaar op een dieptepunt is beland. In haar antwoord kondigt zij aan nog dit jaar met een beleidsplan te komen. De dierenbeschermingsorganisaties moeten echter met verbijstering constateren dat ondanks hun gelijk de staatssecretaris het palingrook-evenement gewoon door laat gaan. - Einde persbericht -

Voor meer informatie:
Stichting Wakker Dier; Matthéüs Bleijenberg, 020-4638924 of
06-14683812
Of Rob Kloosterman, 035-6910562

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie