Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zuid-Holland laat hindersituatie in Sliedrecht onderzoeken

Datum nieuwsfeit: 10-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

Provincie laat hindersituatie in Sliedrecht onderzoeken

10-07-2001

Provincie laat hindersituatie in Sliedrecht onderzoeken

De provincie Zuid-Holland heeft het adviesbureau Buro Blauw B.V. uit Wageningen opdracht gegeven de hindersituatie in Sliedrecht in beeld te brengen. Het gaat dan voornamelijk om geur-, geluid- en stofklachten. De provincie krijgt regelmatig klachten vanuit de Sliedrechtse omgeving. Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen: bemensing van een 16-uurs post, verrichten van snuffelploegmetingen en verspreiding en invulling van hinderdagboeken onder en door de Sliedrechtse bevolking. De deelonderzoeken zullen uiteindelijk resulteren in een objectief beeld van de hindersituatie in Sliedrecht. Dit zal een belangrijke rol spelen bij het vaststellen door Gedeputeerde Staten van het zogenaamde 'acceptabel hinderniveau' in de nieuwe vergunning voor de Afvalberging Derde Merwedehaven. Daarnaast zal in de omgeving van de Industrieweg een meteostation worden geplaatst om bij klachten de bron beter te traceren.

De provincie heeft ervoor gekozen de verificatie van klachten uit Sliedrecht gedurende een half jaar, elke dag tussen 6.00 uur en 22.00 uur, door een onafhankelijk adviesbureau uit te laten voeren. Om klachten sneller dan voorheen te kunnen verifiëren, wordt een kantoorruimte in het gebouw van de GGD aan het Bonkelaarplein betrokken. De post zal van 6 augustus 2001 tot 8 maart 2002, bemensd zijn. De post wordt op verzoek met name in de winter bemensd. Om ook een beeld te krijgen van de hindersituatie in het voorjaar wordt ook in maart gemeten en is de post in december gesloten. Klachten geuit in december en ook in de dagelijkse periode van 22.00 uur tot 6.00 uur worden door provinciale toezichthouders afgehandeld. Alle klachten moeten op dezelfde wijze als voorheen worden gemeld bij de provinciale milieutelefoon: o70 441 61 11. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Aan de hand van de verkregen informatie uit de klachtenafhandeling zal een klachtenanalyse worden opgesteld.

Buro Blauw zal in de maanden augustus, september en oktober snuffelploegmetingen uitvoeren. Onder leiding van een coördinator zal een groep van zes gekwalificeerde medewerkers gedurende in totaal drie (niet aaneengesloten) dagen door Sliedrecht lopen en op verschillende afstanden ten opzichte van de Afvalberging Derde Merwedehaven metingen verrichten. Met de uitkomsten kan worden bepaald hoeveel geur bij de Afvalberging vrijkomt.

Voor uitvoering van de derde deelopdracht - het onderzoeken van de hinderbeleving in Sliedrecht - is de medewerking van inwoners van Sliedrecht nodig. Het adviesbureau zal door middel van verspreiding van zogenaamde hinderdagboeken onder de inwoners van Sliedrecht gedurende de maanden september en oktober de hinderbeleving inventariseren. Om de steekproef representatief te laten zijn dienen circa 240 inwoners daadwerkelijk deze boeken in te vullen.

De resultaten van de drie deelonderzoeken worden - tesamen met de gegevens die het meteo-station aan de Beneden Merwede heeft opgeleverd
- door Buro Blauw gekoppeld. Het resultaat zal een objectief beeld zijn van de hindersituatie in Sliedrecht. De eindrapportage wordt in april 2002 verwacht. Eind november 2001 zal een tussenrapportage verschijnen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie