Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cordaid en Wemos bepleiten ander patentrecht op genee

Datum nieuwsfeit: 10-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CORDAID

Cordaid en Wemos bepleiten radicaal ander patentrecht op genee

PERSBERICHT

Den Haag, 10 juli 2001

Cordaid en Wemos bepleiten radicaal ander patentrecht op geneesmiddelen

Cordaid en Wemos zien in het eerste UNDP World Development report van deze eeuw een krachtig pleidooi voor hun stelling dat de patentrechten op noodzakelijke geneesmiddelen radicaal anders dienen te worden ingevuld. Dit om de toegang tot essentiele geneesmiddelen voor mensen in ontwikkelingslanden veilig te stellen. Beide organisaties verwelkomen de conclusie van de UNDP dat in praktijk het TRIPS-verdrag teveel in het voordeel van de industrie uitpakt. De UNDP noemt het huidige patenrecht onrechtvaardig en vindt dat het in evenwicht moet worden gebracht met maatschappelijke belangen. Het patenrecht werkt monopolies en prijsopdrijving in de hand.

Cordaid en Wemos vinden dat westerse landen en bedrijven moeten ophouden met het onder druk zetten van ontwikkelingslanden die in het belang van de volksgezondheid goedkope geneesmiddelen willen importeren of produceren.
Ook bepleiten beide organisaties een kortere termijn voor patenten op geneesmiddelen. Met deze maatregelen zullen de prijzen van merkgeneesmiddelen structureel dalen en zal de beschikbaarheid voor mensen in ontwikkelingslanden toenemen.

Cordaid en Wemos wijzen erop dat tegelijkertijd extra aandacht voor een goede distributie van medicijnen in ontwikkelingslanden onmisbaar is. Het gevaar bestaat anders dat alle positieve effecten van een prijsverlaging teniet worden gedaan. Een stimulerende en regulerende overheid is daarbij onmisbaar en in een tijd van globalisering dient de internationale donorgemeenschap ook hier een krachtige en creatieve rol te spelen.

Wemos en Cordaid spannen zich al jaren in om de beschikbaarheid van betrouwbare en betaalbare onontbeerlijke geneesmiddelen voor iedereen te bevorderen. Het UNDP rapport dat vandaag verschijnt is daarbij een belangrijke steun in de rug.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Wemos, Marjan Stoffers, telefoon: 020-4688388
Cordaid, Johan van Rixtel, telefoon: 070-3136337

10 jul 01 16:12

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie