Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Telewerk nuttig voor behoud werk en bij reïntegratie

Datum nieuwsfeit: 10-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

www.minszw.nl

MIN SZW: Telewerk nuttig bij reintegratie

Nr. 2001/135
10 juli 2001

Telewerk nuttig voor behoud werk en bij reïntegratie

Telewerken kan in verschillende beroepen en bij uiteenlopende aandoeningen een nuttig instrument zijn om werknemers die als gevolg van gezondheidsklachten arbeidsongeschikt zijn, aan de slag te houden of weer aan het werk te helpen.

Dit schrijft staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer bij de toezending van het rapport .Online weer aan het werk.. Het rapport is opgesteld door TNO Arbeid en bevat de uitkomsten van een onderzoek bij dertien bedrijven.

Uit het onderzoek komt naar voren dat telewerk een laatste kans kan bieden aan werknemers die als gevolg van een arbeidshandicap weinig andere mogelijkheden over hebben om naar de eigen werkgever terug te keren. Ook voor medewerkers die door energiegebrek in mindere mate belastbaar zijn, biedt telewerken een uitkomst. Opmerkelijk noemen de onderzoekers dat werknemers die door psychische beperkingen zijn uitgevallen, eveneens baat kunnen hebben bij telewerken. Volgens het rapport dragen onder meer een positieve houding van de medewerker en betrokkenheid bij het werk bij aan een geslaagde reïntegratie met behulp van telewerken. Als in een vroeg stadium van het ziekteverzuim wordt gekozen voor telewerken, kan dat de kans op een succesvolle reïntegratie vergroten.

Daar staat tegenover dat factoren zoals een verslechterde gezondheid en onvoldoende communicatie en afstemming barrières kunnen opwerpen voor een succesvolle reïntegratie via telewerken. Verder blijkt dat het niet altijd eenvoudig is om telewerk als werkaanpassing te realiseren. De kennis over telewerken binnen een bedrijf speelt een rol bij het al dan niet snel invoeren ervan.

Staatssecretaris Hoogervorst schrijft de Tweede Kamer dat hij in telewerk een waardevolle mogelijkheid ziet voor bedrijven die uitval van werknemers door ziekte willen voorkomen. Hij wil de lessen die uit dit onderzoek kunnen worden geleerd door voorlichting overdragen aan werkgevers, werknemers en anderen die zijn betrokken bij het reïntegratieproces. Er komt een voorbeeldenboek dat te zijner tijd ook via internet kan worden geraadpleegd. Verder zal hij de Commissie Arbeidsgehandicapten en Werk verzoeken om de landelijke invoering van telewerk als reïntegratie-instrument te ondersteunen.


De volledige tekst van de brief staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de linker knoppenbalk).
Het onderzoek is verschenen in de Elsevierreeks en kost f. 37,-. ISBN:
9057498111. Telefoon: 0314-358358.

10 jul 01 16:26

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie