Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanbod varkens daalt verder

Datum nieuwsfeit: 11-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht nr. 34,
11 juli 2001

Aanbod varkens daalt verder

Het Nederlandse varkensaanbod daalt in 2001 uiteindelijk met circa 7,5%, waar eerder nog een daling van 5% werd geprognosticeerd. Dit verschil is grotendeels te verklaren door de MKZ-crisis en de opkoop van varkensrechten door de overheid. Over de periode 1999 - 2002 neemt de bruto eigen productie naar verwachting af met circa 3,8 miljoen varkens.

Het varkensaanbod in de Europese Unie zal in totaal met 1,5% afnemen. Eerder werd uitgegaan van een daling van 0,2%. Deze cijfers zijn vandaag gepresenteerd aan het PVV bestuur en zijn afkomstig van de Europese Commissie.

De extra afname heeft vooral betrekking op de eerste helft van 2001 en is overwegend een gevolg van de MKZ-crisis in Nederland (een daling van 22% in het eerste kwartaal en 18% in het tweede kwartaal) en het Verenigd Koninkrijk (een daling van 25% in het eerste kwartaal en 15% in het tweede kwartaal). Verder daalde het aanbod in Duitsland sterker dan verwacht. Ook nam, geheel tegen de verwachting in, het Spaanse varkensaanbod af en wel met 2,4%.

Het geringe aanbod in de eerste helft van 2001 is tevens de reden dat de productie in het eerste kwartaal van 2002 weer zal toenemen.

Tweede helft 2001 licht herstel

In het derde kwartaal van 2001 wordt een kleine groei van het varkensaanbod met 0,9% verwacht. Zo is een deel van de Nederlandse productie opgeschoven naar het derde kwartaal, waardoor deze met ruim 10% zal toenemen.

In Europa zal in het vierde kwartaal een lichte afname te zien zijn met 0,3%. Al met al neemt het aanbod over 2001 in Europa af met 1,5%.

Groter aanbod in eerste kwartaal 2002

In Europa wordt voor het eerste kwartaal van 2002 een toename van de varkensstapel verwacht van 2,8%. De reden hiervoor is dat het aanbod in zowel Nederland als in het Verenigd Koninkrijk dan immers weer genormaliseerd zal zijn na de MKZ-crisis.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie