Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Task Force Financien publiceert nieuwe lijst witwas-landen

Datum nieuwsfeit: 11-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financien
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: ZALM STUURT BRIEF OVER FATF AAN KAMERPersberichtnr.


01/210


Den Haag

10 juli 2001

Zalm stuurt brief over FATF aan Kamer

De Financial Action Task Force on money laundering (FATF) heeft op 22 juni de lijst van non-cooperative countries and territories" (:NCCT's) geactualiseerd. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe lijst van zogenoemde non-cooperative countries and territories. De lijst bestaat uit de volgende 17 landen: de Cook eilanden, Dominica, Egypte, de Filippijnen, Guatemala, Hongarije, Indonesië, Israël, St. Kitts en Nevis, Libanon, Marshall eilanden, Myanmar, Nauru, Nigeria, Niue, Rusland en St. Vincent en de Grenadines. Dit staat in een brief van minister Zalm van Financiën die vandaag aan de Tweede Kamer is gezonden.

De FATF adviseert financiële instellingen met het oog op het tegengaan van het witwassen specifieke aandacht te geven aan relaties met natuurlijke personen en rechtspersonen uit bovengenoemde landen in het kader van het melden van ongebruikelijke transacties aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Minister Zalm schreef in dit verband in zijn brief van 29 mei 2001 (FM 2001- 876 M) aan de Tweede Kamer te hechten "aan bijzondere alertheid van financiële instellingen bij transacties met NCCT's; het ontbreken van een adequaat anti-witwassysyteem vormt een contra-indicatie voor het doen van financiële transacties met een land".

De minister van Financiën heeft de toezichthouders op financiële instellingen en via de toezichters de financiële instellingen, het MOT, het BLOM en de ECD gevraagd bij hun activiteiten rekening mee te houden met.

De FATF heeft de Bahamas, Cayman Islands, Liechtenstein en Panama vanwege de gemaakte vorderingen van de lijst van NCCT's afgehaald. Wel blijft de FATF de uitvoering van de aanbevelingen van de FATF in deze landen nog monitoren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie