Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet wil beheer internet domeinnamen verbeteren

Datum nieuwsfeit: 11-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Verkeer en Waterstaat


www.minvenw.nl

Kabinet wil beheer internet domeinnamen verbeteren

Het kabinet wil het beheer van internet domeinnamen verbeteren op basis van een toetsing die is uitgevoerd staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat. De verbetering van de werkwijze ligt onder andere in het verbreden van de vertegenwoordiging van belanghebbenden in het bestuur van SIDN en de Raad van Deelnemers. Het kabinet is van mening dat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die verantwoordelijk is voor het uitgeven en beheren van internet domeinnamen in het .nl domein, grotendeels functioneert zoals dat verwacht mag worden van een orgaan dat een publieke dienst verleent op basis van zelfregulering.

Bij de toetsing is het actuele fenomeen .cybersquatting. meegenomen, het kapen van domeinnamen. Er zijn indicaties dat bedrijven domeinnamen laten registreren met het oogmerk ze vervolgens te verhandelen. Verwacht wordt dat hierdoor het aantal conflicten tussen partijen over het gebruik van domeinnamen zal toenemen. Daarom is er behoefte aan een procedure voor geschillenbeslechting. Deze verbeteringen hebben ook de aandacht van het bestuur van de SIDN. De verdeling van domeinnamen gebeurt volgens het principe .wie het eerst komt, die het eerst maalt..

Het kabinet ziet ook het hanteren van een strikt betalingsbeleid bij de vergoeding die houders van een domeinnaam moeten betalen, als een belangrijk instrument om de ongewenste handel in namen te ontmoedigen. Bovendien wil ze in overleg met betrokken partijen onderzoek doen naar een manier waarop het overmatig claimen van domeinnamen verder kan worden tegengegaan. Het kabinet stelt ook voor om de relatie tussen de overheid en de SIDN in wetgeving nader vast te leggen. Dit is ook in lijn met afspraken die hierover in Europees verband zijn gemaakt. Hierbij wordt het maatschappelijk belang van een goed functionerend internet onderstreept.

Hoewel de vraag naar internet domeinnamen enigszins afneemt, is er nog steeds een grote behoefte aan internet domeinnamen. Nederland staat op de derde plaats bij het aantal geregistreerde domeinnamen met landencodes. Alleen in Duitsland (met .de) en het Verenigd Koninkrijk (met .uk) zijn meer domeinnamen geregistreerd.

Voor meer informatie, Voorlichting ministerie Verkeer en Waterstaat, Koen van Tankeren tel 070 351 6887

11 jul 01 11:26

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie