Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw vaccin tegen hersenvliesontsteking

Datum nieuwsfeit: 11-07-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Utrecht, 11 juli 2001.

NIEUW VACCIN TEGEN HERSENVLIESONTSTEKING VEROORZAAKT DOOR MENINGOKOKKEN TYPE C

Baxter introduceert eind augustus een nieuw vaccin genaamd NeisVac-C. Dit is het eerste vaccin dat jonge kinderen vanaf 2 maanden effectief kan beschermen tegen infecties veroorzaakt door meningokokken type C. Het bestaande vaccin werkt niet bij deze leeftijdsgroep. Met dit nieuwe vaccin kunnen de levens van kinderen gered worden die nu nog overlijden aan deze vorm van hersenvliesontsteking.

Op dit moment is Neisseria meningitidis, beter bekend als de meningokok, de grootste veroorzaker van bacteriële hersenvliesontsteking. Er bestaan meerdere typen van deze bacterie, in Nederland komen voornamelijk type B en C voor. Naast hersenvliesontsteking kan de meningokok infecties van het bloed (sepsis) veroorzaken.

Hersenvliesontsteking en sepsis kunnen niet alleen, zelfs ondanks vroegtijdige antibiotische behandeling, fataal zijn, bij vele patiënten leidt het tot blijvende aandoeningen zoals hersenbeschadiging, doofheid, littekenweefsel en amputaties.

Jaarlijks worden rond de 600 gevallen van meningokokken-infectie gemeld, hiervan worden er 80 veroorzaakt door type C. Kinderen van 3 maanden tot 4 jaar en tieners (15 ? 19 jaar) zijn het meest kwetsbaar voor deze infecties.

Huidig beschikbare vaccins tegen meningokokken type C zijn niet in staat om voldoende afweer op te wekken bij jonge kinderen tot 2 jaar en werken bij oudere kinderen slechts enkele jaren. NeisVac-C echter behoort tot de nieuwe generatie van zogenaamde conjugaat-vaccins. Deze vaccins kunnen binnen een bredere leeftijdsgroep vanaf 2 maanden een immuunrespons opwekken en bieden langer bescherming.

In Groot-Brittannië is reeds veel ervaring opgedaan met het nieuwe vaccin. Drie miljoen doses van dit product zijn in 1999 geleverd voor het nationale vaccinatieprogramma aldaar. In datzelfde jaar is een grote inhaalslag uitgevoerd waarbij baby's, jongeren en tieners zijn gevaccineerd. De eerste resultaten na deze vaccinatie laten reeds een drastische afname van het aantal meningokokken-infecties zien.

Op 27 juni heeft het College ter beoordeling van Geneesmiddelen haar goedkeuring gegeven aan NeisVac-C. Het product is nog niet in het Rijksvaccinatie-programma opgenomen. Op dit moment kunnen ouders en huisarts wel samen de keuze tot vaccinatie maken.

NeisVac-C wordt in Nederland geleverd door Baxter B.V. Baxter B.V. is een onderdeel van Baxter Healthcare Corporation.

Baxter Healthcare Corporation is de belangrijkste Amerikaanse dochteronderneming van Baxter International Inc. (NYSE:BAX). Baxter International Inc. is een internationale organisatie op het gebied van medische producten en diensten voor mensen met levensbedreigende aandoeningen. Bij Baxter loopt een groot aantal vaccinprojecten die in alle mogelijke ontwikkelingsstadia verkeren. Het betreft hier de ontwikkeling van vaccins tegen bacteriële en virale aandoeningen, met behulp van de nieuwste technologieën.

BAXTER B.V.
030-2488660

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie