Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politie maakt einde aan overlast in winkelcentrum Groningen

Datum nieuwsfeit: 12-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Groningen, plaats: Groningen 12-07-2001
Politie maakt einde aan overlast winkelcentrum Lewenborg

donderdagochtend 12 juli 2001

Meerdere familieleden aangehouden

De politie heeft afgelopen weken veel aandacht besteed aan straatoverlast op de Kajuit nabij het winkelcentrum en een café. Op grond van overlast klachten werd begin april een uitgebreid onderzoek gestart naar onder andere het dealen op straat. Op 27 juni werd daarop onder leiding van de rechter commissaris en een officier van justitie een inval en huiszoeking gedaan bij een viertal adressen aan Boeg, Kajuit, Grote Beerstraat en Marmerstraat. Hierbij zijn zeven verdachten uit een familie aangehouden en tijdens de zoeking werd een kleine hoeveelheid cocaïne, een gasalarmpistool, enkele honderden XTC pillen en enkele duizenden guldens aan cash geld in beslag genomen.

Tijdens het verloop van het onderzoek werden nog negen verdachten gehoord. Twee verdachten, een 45-jarige Antilliaan en zijn 40-jarige broer zitten nog vast. De overige verdachten zijn na verhoor weggestuurd. Tijdens het onderzoek bleek dat de beide hoofdverdachten vermoedelijk reeds een jaar bezig waren met het dealen in de wijk. Daarbij maakten zij gebruik van vele handlangers en kleine dealertjes, maar ook enkele familieleden stonden hen bij in de dealaktiviteiten.

De echtgenote van de 45-jarige verdachte, een 35-jarige vrouw, pleegde bovendien samen met anderen tientallen winkeldiefstallen. Op bestelling werden goederen uit winkels in geheel Nederland, voornamelijk de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Den Haag en Groningen weggenomen en in Groningen doorverkocht. De opbrengst was bestemd voor eigen gewin. De verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor de invoer en handel in verdovende middelen en vuurwapens en het plegen van georganiseerde winkeldiefstallen. Van gestolen goederen is niet of nauwelijks iets terug gevonden. Het onderzoek werd opgestart om de rust in de wijk Lewenborg terug te brengen en de straatoverlast te verminderen. De actie heeft inmiddels ook geleid tot een rustiger omgeving, mede dankzij het sluiten van het café . De omgeving van het café gold als ontmoetingsplaats van grote groepen jongeren en dealers. Sinds de actie wordt ook dagelijks rond het centrum toezicht gehouden door de basiseenheid Oost met ondersteuning van het overlastteam HEISA. Ook elders in de wijk Lewenborg en Beijum treedt het HEISA dagelijks op om te voorkomen dat de overlast zich naar elders verspreidt. Dit heeft inmiddels al geleid tot de aanhouding van twee Rotterdammers die elders in de wijk stonden te dealen. Het ANTAR onderzoek is nog niet afgesloten. Meerdere aanhoudingen zijn nog te verwachten.
Inlichtingen afdeling Communicatie tel. 0900-8844 (30ct per minuut)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie