Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hans Kraay start zomercampagne 'Ben jij sterker dan drank?'

Alcoholvoorlichting Alcoholvoorlichting

Persberichten

De volgende persberichten zijn in 2001 door het Project Alcohol Voorlichting en Preventie uitgegeven:

Woerden, 12 juli 2001

Hans Kraay jr. geeft op 12 juli startsein internationale zomercampagne Ben jij sterker dan drank?'

NIGZ presenteert bij de campagnestart nieuwe onderzoeksgegevens over mixdranken, shooters en alcopops

Bekende Nederlanders op de bres voor alcoholvoorlichting Op donderdag 12 juli om 12.00 uur geeft Hans Kraay jr. in het Kurhaus te Scheveningen het startsein voor de alcoholcampagne Ben jij sterker dan drank?. Ook andere bekende Nederlanders waaronder Raymond van Barneveld en een aantal topspelers van Feyenoord en PSV zetten zich in voor de nieuwe campagne. Vanaf donderdag 12 juli a.s. trekken 2 weken lang 50 speciaal opgeleide Nederlandse en Duitse studenten langs de campings en de stranden van de Nederlandse en Spaanse kust. Ook muziekfestivals worden bezocht. Ze verplaatsen zich in door Pon gesponsorde VW-polos. Het doel is 25.000 jongeren persoonlijk aan te spreken op hun alcoholgebruik. Ruim 200.000 jongeren worden bereikt door een Pb 51 radiospot, een video in touringcars, billboards op de NS-stations en de nieuwe website van www.benjijsterkerdandrank.nl.

Kennistest over alcohol en de hersenen
De campagne wordt voor de vijfde keer georganiseerd door het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) te Woerden. Het NIGZ voert de campagne uit in opdracht van het ministerie van VWS in samenwerking met 4 regionale en een Duitse collega-organisatie. De informatie die met behulp van een kennistest wordt overgebracht gaat dit jaar vooral over de gevolgen van overmatig alcoholgebruik voor de hersenen. Op de nieuwe posters staat de slogan: More drinking, less thinking.

Nieuw is dat de voorgelichte jongeren tijdens en na de vakantie drie keer een persoonlijke sms-bericht ontvangen van de bekende Nederlanders Hans Kraay jr, Raymond van Barneveld, Henny Huisman, Milika Peterson, Wendy van Dijk en Fabiënne. Alle jongeren ontvangen tevens de speciale Natte Krant met achtergrondinformatie.

Dronkenschap, black-out, trillende handen en overlast Onderzoek toont aan dat de jongens die in Nederland met vriendengroepen op vakantie gaan gemiddeld 22 glazen op een vakantiedag drinken en de meisjes 9 glazen. Van alle jongens zegt ruim 65% tijdens de vakantie dronken te zijn geweest (meisjes: 32%). Bijna de helft van de jongens (45%) en een kwart van de meisjes (23%) heeft tijdens de vakantie een black-out gehad en 32 % van de jongens en 23 % van de meisjes heeft trillende handen gehad als gevolg van alcoholgebruik. Ruim 80% van de omwonenden ervaart tijdens de zomermaanden veel overlast van jongeren die op vakantie zijn. Het gaat daarbij vooral om ruzie en geschreeuw, dronken mensen op straat en wildplassen (Prof. Knibbe RU Maastricht, 2001).

Aantoonbare resultaten van de campagne
De zomercampagne is geen anti-alcoholcampagne en heeft als doel dat jongeren beter bekend raken met de gevolgen van veel drinken. Dat doel is in 2000 bereikt. De campagne had eveneens een aantoonbaar effect op de opvattingen over verantwoord drinken: voorafgaande aan de campagne in 2000 vonden jongeren 11 glazen alcohol per dag verantwoord; na afloop was dit gedaald tot ongeveer 4 glazen.

Alcoholhoudende mixdranken: ook populair op vakantie In 2000 bleek dat ook op vakantie alcoholhoudende mixdranken na bier het meest populair waren. Daarom heeft het NIGZ heeft onder 552 jongeren van 10-25 jaar een onderzoek via internet uitgevoerd naar het gebruik van mixdranken (ruim 5% alcohol), shooters (kleine flesjes sterke drank) en alcopops (meestal 5%). Ook is gekeken naar omzetcijfers. De belangrijkste bevindingen:


* Alcoholhoudende mixdranken immens populair Mixdranken zijn uitermate populair bij kinderen en jongeren. Het overgrote deel van de jongens (86%) en ruim de helft van de meisjes (57%) hebben op hun 13e al eens een mixdrankje gedronken. Een groot deel van jongeren onder 16 (41%) drinkt regelmatig mixdranken. Opvallend is dat 9 van de 10 oudere jongeren (18 tot 25 jaar) nog steeds mixdranken drinkt. Mixdranken zijn typische uitgaansdranken. Driekwart van de jongeren drinkt mixdranken in de horeca en slechts 13% drinkt het thuis. Mixdranken zijn inmiddels net zo populair bij de jongens als bij de meisjes. Shooters worden door ruim 40% van de jongens en ruim 30% van de meisjes gedronken; ongeveer 1 op de 5 jongeren drinkt af en toe alcopops.


* Vervijfvoudiging van de omzet van premixen In 5 jaar tijd is de omzet van mixdranken vervijfvoudigd. In 1996 werd er 2,37 miljoen liter premix verkocht, in 1999 4 miljoen liter en in 2000 bijna 11 miljoen liter. Premixen zijn kant en klare alcoholhoudende mixdranken die ook in de supermarkt mogen worden verkocht. Onbekend is wat de omzet is van postmix (gemixt door de horeca). Vermoedelijk groeit deze omzet minstens zo sterk als die van premixen.


* Omzet mixdranken verontrust bierproducenten De populariteit van mixdranken, alcopops en shooters gaat ten koste van de populariteit van bier. Bierproducenten doen hun uiterste best om het tij te keren door met nieuwe kleurrijk verpakte trendy biersoorten op de markt te komen.


* Populariteit mixdranken leidt vermoedelijk tot toename alcoholverstrekking aan jongeren onder de 16
De leeftijdsgroep tot 16 jaar, aan wie volgens de Drank- en Horecawet geen alcohol mag worden verstrekt, koopt alcoholhoudende mixdranken, alcopops en shooters in de supermarkt (47%), in de discotheek (45%), bij de slijter (38,2%) en in de kroeg (30%). Uit een eerder onderzoek van Trendbox (1998) bleek dat ongeveer een kwart van alle jongeren onder de 16 aangaf zelf premixen en shooters te kopen. Uit het nieuwe NIGZ-onderzoek (dat anders is van opzet) blijkt dat 90% van de jongeren onder de 16 zegt zelf deze drankjes te kopen. De conclusie is dat de populariteit van de mixdranken vermoedelijk in korte tijd heeft geleid tot een sterke toename van het aantal jongeren onder de 16 aan wie alcohol wordt verstrekt.


* Van de leeftijdsgroep tot 16 jaar drinkt een derde meer dan 10 glazen op een uitgaansavond
Van alle uitgaande jongens drinkt 58% meer dan 10 glazen alcohol op een uitgaansavond; bij de meisjes gaat het om 25%. Van de jongens van 14 en 15 jaar geeft 55% aan meer dan 10 glazen op een uitgaansavond te drinken (meisjes 22%). Deze onwaarschijnlijk hoge scores bevestigen dat het drinkgedrag van jongeren in Nederland nog steeds zeer zorgelijk is. In 1998 werden vergelijkbare percentages vastgesteld.

Bijlage: deelnemende organisaties:

Organisatoren zomercampagne:

- Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) voert de alcoholcampagne uit met vier regionale organisaties en met een Duitse collega-organisatie.

Regionale organisaties:

- Brijder Stichting, Kees Boekestraat 20, 1817 EZ te Alkmaar; actief op de locaties: Noord-Hollandse kust en Texel. Contactpersonen: Martin Sijes/Henk Kanon, tel: 072 527 28 03.
- Dr. Kuno van Dijk Stichting, Oostergoweg 8, 8932 PG te Leeuwarden; actief op de locaties: Terschelling en Sneek.
Contactpersoon: Marcel Seuninga, tel: 058 284 76 47.
- Stichting Parnassia, Bazarstraat 1, 2518 AE te Den Haag. Contactpersonen: Marije van den Bos/Pascale Reinerie/Miriam de Werd, tel: 070 391 78 99/070 391 78 40.

- Zeeuws Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs, Vlissingsesingel 16-18, 4335 AB te Middelburg.
Contactpersonen: Martijn Planken/Wini Tanis, tel: 0118 625 113.

Duitsland:

- Bundeszentrale für Gesundheitliche Aufklärung (BzgA), Ostheimerstrasse 220, 51109 te Keulen.
Contactpersoon: Reinhard Mann-Luoma, tel: 0049 221 89 92 0.Voor informatie: avp@nigz.nl

NIGZ:
Wim van Dalen, campagneleider: 0348 437 639/06 546 014 14 Marieke Wiebing, campagnecoördinator: 0348 439 867

Download PDF versie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...