Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schapenhouderij woest over nieuwe regels

Datum nieuwsfeit: 12-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten
LTO Nederland

Verscherpt regime ingevoerd zonder overleg met sector

Schapenhouderij woest over nieuwe regels

Donderdag 12 juli 2001 - De vakgroep Schapenhouderij van de WLTO vindt het ontoelaatbaar dat het ministerie van LNV de regelgeving rond de houderij vergaand wil aanscherpen. Er dreigt zo een onwerkbare situatie te ontstaan en de sector, die hierover niet is geraadpleegd, wijst alle door LNV gepresenteerde maatregelen van de hand. Het verscherpte regime moet aanstaande maandag al ingaan. Houders mogen alleen schapen of geiten houden of afvoeren indien een dierenarts elke vier weken klinisch onderzoek verricht op MKZ. Verder moet twee weken na aanvoer van een dier een zogenoemd serologisch onderzoek worden uitgevoerd op antistoffen tegen MKZ. Verder wordt een meldingsplicht opgenomen van ieder voorgenomen vervoervan schapen en geiten.
De vakgroep vreest dat de schapen- en geitenhouderij onnodig op hoge kosten wordt gejaagd en dat de registratie van de periodieke onderzoeken de sector alleen maar meer papierwinkel bezorgt. Over deze nieuwe voorstellen is wat de schapenhouderij betreft niet te praten. "Deze maatregelen zijn over en zonder ons genomen", briest een uiterst verbolgen veehouderijsecretaris Doornenbal. "Eerst moeten er snel oplossingen komen om export van schapen naar slachterijen in het buitenland op korte termijn mogelijk te maken. Daarnaast moeten de markten snel open en moet het I en R-systeem werkbaar blijven." Met de sector is alleen gepraat over aanpassing van het I en R-systeem, niet over regulier klinisch onderzoek.
De vakgroep betreurt de commotie die is ontstaan in de veehouderij en wenst zo snel als mogelijk dat verzamelen voor de slacht mogelijk wordt. Op de markt kunnen uniforme koppels gevormd worden van lichte en/of zware lammeren zodat leveranciers op deze wijze kunnen inspelen op de vraag en zo de beste prijs maken.
In Nederland is momenteel onvoldoende slachtcapaciteit voor lammeren en schapen. De slachterijen in België en Noord-Frankrijk hebben wel voldoende cappaciteit. Het wordt tijd dat er evenwicht ontstaat en dat deze natuurlijke dierenstroom weer wordt geopend.

I en R-systeem
De vakgroep begrijpt dat er aanpassingen van het I en R-systeem nodig zijn. De verhalen dat handelaren met veel losse oornummers op zak lopen, doet geen goed aan het imago van de schapenhouderij, constateert de vakgroep. Ook het feit dat tijdens de MKZ-uitbraken lang is gezocht naar geïmporteerde schapen geeft aan dat er iets moet gebeuren.
De vakgroep waarschuwt daarbij wel dat de concurrentiepositie van Nederlandse lammeren niet in gevaar mag komen. De kostprijs van een systeem als dat van de rundveehouderij is te hoog en leidt tot veel administratie.
Het huidige vervoersdocument zou beter werken als een exemplaar ook naar de RVV gefaxt wordt. Op deze wijze ontstaat een betere controleerbaarheid en kan de sector later niet worden geconfronteerd met bedrijven die de administratie niet in orde hebben. Dit zou de sector veel schade doen en levert nog meer regels op. De vakgroep maakt zich verder grote zorgen over de houding van het ministerie van LNV naar schapen. De overheid in Den Haag lijkt weinig waarde aan de sector te hechten en risico's van het houden van schapen worden enorm opgeblazen.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (westweek@wlto.nl)

(Auteur: Redactie Westweek)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie