Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groot chemisch congres in Groningen

Datum nieuwsfeit: 13-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

02 jul 2001

Nummer 94 2 juli 2001

Groot chemisch congres in Groningen

Schone chemie
Jong talent
Noot voor de pers

Na bekende congressteden als Barcelona, Keulen en Göteborg kiest de Europese vereniging voor organische chemie deze keer voor Groningen als ontmoetingsplaats. Van 13 tot 18 juli 2001 vindt in cultuurcentrum De Oosterpoort het 12the European Symposium on Organic Chemistry plaats. "De Groningse scheikunde heeft internationaal een hele goede naam", zegt RUG-hoogleraar prof.dr. Ben Feringa. "Dat heeft zeker meegespeeld in de keuze om hier naar toe te komen. En kennelijk hebben we voldoende aantrekkings-kracht, want met 900 inschrijvingen zitten we op een heel hoog aantal deelnemers."

In de organische chemie, een klassieke richting in de scheikunde, gaat het vooral om het maken - het synthetiseren - van nieuwe moleculen. Een belangrijke ontwikkeling in afgelopen jaren is de integratie van de organische chemie in life science. De kennis over chemische processen in de biologische cel is zo gegroeid, dat er nu veel meer mogelijk is op het gebied van het synthetiseren van nieuwe geneesmiddelen, legt organisator Feringa uit. "Organische chemie en biologie zijn naar elkaar gegroeid en beginnen nu echt samen te komen. Daardoor kan een enorme stap vooruit worden gezet. Het is niet voor niks dat een farmaceutische bedrijf de belangrijkste sponsor is voor dit congres. We zien het ook aan de deelnemers; er is heel veel belangstelling uit de farmaceutische hoek."

Schone chemie

Groene chemie, de scheikunde die zich richt op duurzame, schone processen in de industrie, is een ander onderwerp op het congres. Feringa: "In het verleden was de chemische industrie niet altijd even milieuvriendelijk, maar dat verandert nu in snel tempo door het onderzoek naar effectievere katalysatoren." Ook zijn er op het congres onderzoekers die komen spreken over hun laatste ontdekkingen op het gebied van de nanotechnologie. Dat is de techniek van de toekomst waarin met nieuwe materialen een belangrijke rol spelen. Feringa noemt als voorbeeld de elektriciteitsgeleidende plastics die in LEDs worden toegepast.

Jong talent

Het congres wordt georganiseerd door de Europese vereniging voor organische chemie, maar wordt bezocht door scheikundigen uit alle delen van de wereld. Met name zijn door de organisatie deze keer onderzoekers uit Rusland, de Balkan en de voormalige oostblok-landen uitgenodigd. Speciale aandacht is er voor 'jong talent', dat wil zeggen onderzoekers onder de 35 die zijn uitgenodigd voor een bijdrage. Het congres wordt zaterdag 14 juli 2001 officieel geopend door burgemeeester Jacques Wallage van Groningen.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. B.L. Feringa, tel. (050) 363 42 78, e-mail: (b.l.feringa@chem.rug.nl)

Zie ook: www.chem.rug.nl/esoc12

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie