Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek opgravingen Kamerlingh Onnes Laboratorium Leiden

Datum nieuwsfeit: 13-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Nader onderzoek opgravingen Kamerlingh Onnes Laboratorium

Op zoek naar de elfde eeuw

De tuin van het Kamerlingh Onnes Laboratorium gaat opnieuw op de schop. Bij opgravingen in maart dit jaar zijn de resten van vier grachtenpanden aangetroffen. De resultaten zijn zo interessant dat het onderzoek naar oude funderingen wordt uitgebreid.

BOUWEN EN WONEN - Begin maart is er door archeologen van de gemeente een proefopgraving uitgevoerd in het terrein voor het voormalige Kamerlingh Onnes Laboratorium. Aanleiding was het plan om een fietsenkelder onder het grasveld aan te leggen. De resultaten van de opgravingen waren zo interessant, dat er nu een uitgebreider onderzoek zal plaatsvinden. Bij de opgraving zijn de resten van vier grachtenpanden aangetroffen. Het gaat met name om funderingen en kelders, waarvan de oudste waarschijnlijk dateert uit het begin van de zestiende eeuw, terwijl de meest recente aanpassingen uit de late achttiende eeuw dateren. Onder de huidige vloeren en kelders liggen mogelijk nog oudere grondsporen en funderingen, die waarschijnlijk dateren uit de elfde tot twaalfde eeuw. De bodem wordt tot een diepte van ongeveer twee meter onder het maaiveld onderzocht.

Kruitschipramp
Het Kamerlingh Onnes Laboratorium ligt in de Pieterswijk, de oudste wijk van Leiden. Historische bronnen hebben aangetoond dat dit gebied al in de twaalfde eeuw bewoond werd. Op de oudste kaarten van Leiden is te zien dat aan dit deel van de Steenschuur al omstreeks 1550 grote grachtenpanden stonden. Al deze panden zijn tijdens de ramp met het kruitschip in 1807 geheel verwoest en niet meer opgebouwd. Aanstaande maandag zal begonnen worden met de opgravingen, die acht tot tien weken gaan duren. Als u vragen heeft over de opgravingen, dan kunt u terecht bij Maarten Dolmans, archeoloog van de gemeente Leiden (071-5165783). Met andere vragen kunt u terecht bij de heer K. Audier, de opzichter (06-50277889).

De resten van grachtenpanden die eerder dit jaar bij opgravingen in de tuin van het Kamerlingh Onnes Laboratorium zijn aangetroffen, worden nader onderzocht. Foto: Wim van Noort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie