Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Informatie over afvalpreventie in de gemeente Arnhem

Datum nieuwsfeit: 13-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Boodschappentas in plaats van plastic zak Afvalpreventie: dat doe je toch gewoon!

De regionale voorlichtingscampagne over het nut van scheiden van afval gaat haar tweede kwartaal in. De afgelopen drie maanden bent u helemaal bijgepraat over het onderwerp wit- en bruingoed. Het thema van de komende periode is afvalpreventie oftewel het zien te voorkómen dat er afval ontstaat. Dat klinkt moeilijker dan dat het is. Als u een eigen boodschappentas gebruikt in plaats van een plastic zak, dan bent u al preventief bezig! Dat is één plastic zak minder die in de vuilnisbak terechtkomt. En als u uw afval scheidt, bijvoorbeeld glas naar de glasbak brengt, dan gaat dat ook niet in de vuilnisbak. En dat is waar het om gaat: zo min mogelijk restafval. Dan houden we de afvalberg zo klein mogelijk.

De afvalberg- ook uw probleem? Dat ligt er maar aan hoeveel u geeft om uw eigen portemonnee én om onze natuur. Het storten en verbranden van huishoudelijk afval in Nederland zal dit jaar bijna 850 miljoen gaan kosten. Gemiddeld 'produceert' een huishouden bijna 600 kilo restafval. Dit getal neemt elk jaar toe en de laatste jaren is de stijging nog sterker dan voorheen. De afvalberg wordt groter en groter en vanzelfsprekend stijgen de kosten van inzameling en verwerking dan ook.

Wat kost me dat?
Nederlandse huishoudens betalen het grootste deel van deze kosten zelf, via de afvalstoffenheffing. Dit jaar bedraagt de heffing gemiddeld 441 gulden, dat is 14 gulden meer dan in 2000. Elke gemeente stelt haar eigen afvalstoffenheffing vast. Er zijn grote verschillen tussen de gemeenten maar de kostenstijging is een algemeen verschijnsel! Er is een heel directe link tussen de hoeveelheid en soort afval die in een gemeente wordt ingezameld en de hoogte van de afvalstoffenheffing. Een goede reden om uw eigen afvalberg te verkleinen!

Scheiden is goedkoper
Ook met het scheiden van afval kan een hoop geld worden bespaard! Afvalscheiding gebeurt namelijk niet alleen uit oogpunt van het milieu. Het is gewoon goedkoper om bijvoorbeeld gft-afval, papier, glas en textiel apart te verwerken en her te gebruiken dan om het te verbranden samen met het andere huishoudelijk afval. En ook dat werkt door in de hoogte van de afvalstoffenheffing! Het sorteren van uw afval en het apart weggooien ervan komt ook de natuur ten goede. Papier bijvoorbeeld wordt gemaakt van hout maar kán ook worden gemaakt van oud papier. Dit gebeurt in Nederland op grote schaal en hierdoor hoeven er heel wat minder bomen te worden gekapt (2700 miljoen kilo hout per jaar om precies te zijn).

Hoe groot is uw afvalberg? Draagt u uw eigen portemonnee een warm hart toe? Vindt u het belangrijk dat de natuur gespaard wordt? Neemt u dan uw huisvuil eens kritisch onder de loep. Ongetwijfeld zijn er nog mogelijkheden om zelf minder afval te 'produceren' of om meer afval te scheiden. De komende maanden treft u hiervoor op deze plaats allerlei praktische informatie en tips aan. Als er maar genoeg mensen meedoen, heeft dat zeker resultaat.

Wat kunt u verwachten?
De komende maanden verschijnen er artikelen over de volgende onderwerpen:
Gewoon, hoezo gewoon?\!


- Afval tijdens de vakantie, wat kunnen we leren van andere landen?
- Zwerfvuil: dat is toch niet gewoon? Ergernis numero 1...kunnen we daar iets aan veranderen?

- Wilt u er een tasje bij? Hoe je afval kunt voorkomen door op te letten bij het winkelen.

- Sorteren van klusafval is de moeite waard!
- Afval sorteren is kinderen respect aanleren: verslag van een bijzonder schoolproject.

- Winnaar 2e webstrijd: ook u kunt die 250 gulden winnen op www.peuleschil.nl

Aan deze regionale afvalcampagne nemen de volgende gemeenten deel: Dodewaard, Overbetuwe, Renkum, Arnhem, Bemmel, Rozendaal, Rheden, Doesburg, Angerlo, Westervoort, Duiven, Zevenaar, Didam, Rijnwaarden.

Geld verdienen op www.peuleschil.nl Kijk op www.peuleschil.nl : de website als je vandaag wilt beginnen met geld verdienen! Klik op 'webstrijd' en zoek de antwoorden bij elkaar. Wie weet word jij de gelukkige winnaar van 250 gulden. In ieder geval weet je na afloop hoe je door het scheiden van afval geld en milieu kunt sparen!

Disclaimer
Document: Boodschappentas in plaats van plastic zak

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie