Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discriminatie wegens handicap wordt strafbaar

Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Ministerie van Justitie - 16 juli 2001

Discriminatie wegens handicap wordt strafbaar

De ministerraad heeft op voorstel van minister Korthals van Justitie ingestemd met een aanvulling van een aantal discriminatiebepalingen in het Wetboek van Strafrecht. Het opzettelijk beledigen van iemand wegens zijn lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap wordt strafbaar. Datzelfde geldt voor het aanzetten tot belediging van mensen op die grond. De maximum straf voor beide delicten wordt een jaar of een geldboete van 10.000 gulden. Op het verspreiden van dergelijke uitlatingen of het ondersteunen ervan komt respectievelijk zes maanden of 10.000 gulden boete en drie maanden of 5.000 gulden te staan.

Met het wetsvoorstel wordt uitvoering gegeven aan een toezegging aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een motie van de Tweede-Kamerleden Rouvoet en Van der Staaij, die tijdens de behandeling van de Justitiebegroting 2000 werd aangenomen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie