Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Programma voor Huis van Alijn tijdens Gentse Feesten 2001

Datum nieuwsfeit: 14-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

G e n t s e F e e s t e n 2 0 0 1 H e t H u i s v a n A l i j n (15/06/2001)


* AVONDPROGRAMMATIE

MUZIEKFESTIVAL

Tijdens de Gentse Feesten vindt in het Huis van Alijn een gevarieerd en sfeervol Muziekfestival plaats. Van 14 tot en met 23 juli kan u in de binnentuin van dit 14de eeuwse monument verschillende optredens en voorstellingen bijwonen. Kwaliteit en diversiteit zijn de sleutelwoorden van het festival met zijn wereldmuziek, folk, jazz, blues, chanson Vaste waarden en jonge opkomende groepen zullen het podium bevolken.

Het programma sluit nauw aan bij de beleidsvisie van het museum dat het publiek wil laten kennismaken met de eigen en de andere (volks)culturen.

Kaarten voor het Muziekfestival kunnen aangekocht en worden afgehaald aan de balie van het Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent. Alle informatie over het festival vindt u op de website: www.huisvanalijn.be.

Wanneer u niet naar het museum kan komen om uw kaarten op te halen, kan u kaarten bestellen bij Free-Time, Kammerstraat 19, 9000 Gent. tel. (09)233 77 88, fax (09)233 66 01, e-mail (info@freetime.be)

Snarenfanfare


vrijdag 13, maandag 16, woensdag 18, vrijdag 20 en zondag 22 juli telkens op wandel in de buurt van het museum vanaf 19 uur. De snarenfanfare arriveert op de binnentuin rond 20 uur.

Een amalgaam van getalenteerde snarenbespelers

De snarenfanfare is een initiatief van Reinhard Vanberghen. Samen met muzikanten die elkaar ontmoetten in de festivals van "Les Visiteurs du Soir" stelde hij een groot gelegenheidsensemble samen. Het werd een fanfare met ongehoorde bezetting die de straat optrekt. Hij schreef hiervoor een repertoire van eenvoudige en aan diverse culturen refererende melodieën en nodigde gedreven en bedreven muzikanten uit en bracht zo de meest uiteenlopende muzikale gewoontes en achtergronden samen. Een groep van een twintigtal enthousiaste getalenteerde muzikanten maken de basis van de snarenfanfare uit: tien violen, vier mandolines of banjos, vijf gitaren en drie percussionisten. De muziek klinkt Arabisch, Oost-Europees, zuiders, van alle kermissen en alle markten thuis.

Les Confrères de Saint-Lazaire


zaterdag 14 juli, 20 uur

gratis optreden

Bezetting:

Désiré: contrabas, zang, acrobaat

Honoré: batterie, sax, mandoline, acrobaat

Aimé: accordeon

La conasse de Montparnasse: zang

Gérard: zang, dans, percussie, acrobaat

Deze muzikale artiesten (of artistieke muzikanten) met ongeprogrammeerde bindtekst, gelouterd in de wereld van muziek, delen eenzelfde liefde: de taal van t ketje en Gainsbourg. Het gezongen woord, in t écht Brussels en voor de rest polyglotte, op hun manier om die liefde naar een ontvankelijk publiek toe te uiten. De boodschap van deze Confrères, onder de vorm van Chansons Populaires, Eurovision, de Beter Vlaamse, Brusselse en Internationale Liekes, bekeerde reeds menig ketter tot het ware geloof. Een optreden van Les Confrères is, voor wie niet bang is voor een stevige interactieve knipoog à la façon de Bruxelles, een ultieme belevenis. Men weze gewaarschuwd!

Blue Angels


zaterdag 14 juli, 23 uur

gratis optreden

Bezetting:

Ann De Bruyn: zang

Jan De Bruyn: zang en elektrische gitaar

Pascale Michiels: zang en gitaar

Pieter van Bogaert: piano en Hammond

Kathleen Vandenhoudt: zang en gitaar

Een vocaal Blues-project dat over méér dan over Blues alleen gaat.

Niet alleen vrouwenblues, maar alles wat onder de Blues-noemer valt en swingt. Niet alleen akoestisch, maar ook stevig elektrisch, en met de koningin aller toetsen-instrumenten: het Hammondorgel. Hun repertoire omvat alle swingende stijlen uit de rijke blues-catalogus, maar ook verrassende nevenstappen die de hand reiken naar allerlei andere genres, van soul tot singer-songwriter. Dé grote ster van het project is DE STEM. Verwacht vocaal vuurwerk!

Johan Verminnen


zondag 15 juli, 20 uur

betalend optreden

Bezetting:

Johan Verminnen

Bert Candries: gitaren en bas

Leo Caert jr.: klavieren

Rony Verbiest: accordeon, saxofonen

In 't klein.

In dit programma staat het lied, het chanson centraal. Zonder franjes, zonder poespas komt de muziek je tegemoet. Vakmensen oog in oog met het publiek.

Hoeft hij nog te worden voorgesteld? Dat van die goede wijn en die krans kent u intussen wel. Vorig jaar vierde Johan Verminnen zijn dertigste seizoen en wegens groot succes wordt zijn jubileumprogramma nog even doorgespeeld. De ruggegraat vormen de liedjes van de nieuwe cd, aangevuld met een ode aan Brel en met gekende, herwerkte klassiekers uit Verminnens rijke repertoire.

Tref


zondag 15 juli, 23 uur

gratis optreden

Bezetting:

Wim Claeys: diatonische accordeon

Didier Laloy: diatonische accordeon

Full-time accordeon.

Er zijn van die momenten dat men wordt geconfronteerd met iets waarbij de kin geleidelijk naar onderen wegzakt en men met stomme verbazing gadeslaat wat er voor zijn neus aan het gebeuren is. Als van t Lam Gods geslagen. Wel, Didier Laloy en Wim Claeys zijn twee charels die met hun trekzakjes zon gevoel van algemene verbazing kunnen oproepen. Beiden maken van hun instrument hun full-time bezigheid. Claeys en Laloy willen hun instrumenten uitdagen tot een dialoog met elkaar, met een vernieuwende en frisse klank tot gevolg. Accordeonmuziek zoals je die maar zelden tegenkomt.

Miek, Roel en Roland


maandag 16 juli, 20 uur

betalend optreden

Bezetting:

Roel van Bambost

Miek

Roland

Philippe De Chaffoy

In 1967 kwam de eerste langspeelplaat van Miek en Roel op de markt. Op deze LP werden ze begeleid door Roland. Iedereen ging daarna zijn eigen weg. Na zowat dertig jaar hebben Miek, Roel & Roland besloten tot een reünie. Met een repertoire van de liedjes van toen, enkele recente nummers én een handvol folksongs die hen destijds samenbrachten, laten ze het verleden even op een relativerende en plezierige wijze herleven. Sociaal-kritisch maar evenzeer poëtisch en romantisch.

De Cauter Kwartet


maandag 16 juli, 23 uur

gratis optreden

Bezetting:

Dajo De Cauter: basgitaar

Koen De Cauter

Myrddin De Cauter: klarinet

Vigdis De Cauter: piano

Waso De Cauter: gitaar

De familie De Cauter vormt een begrip in de muzikale wereld. Vooral Koen verdiende al zijn strepen. Jarenlang volgden de optredens elkaar in ijl tempo op. Hij trok van stad naar stad en van land naar land. Internationaal succes bleef niet uit. Het gezin breidde niet alleen uit met kinderen, ook ander muzikaal talent ging tot de familie behoren. Nonkels van dienst waren onder andere Wannes Van de Velde, Roland en Johan Verminnen. De Cauter nam deel aan verschillende grote projecten, onder meer rond Georges Brassens en rond Guido Gezelle, en werkte ook mee aan de Vredesconcerten in Passendale.

Troissoeur


dinsdag 17 juli, 20 uur

betalend optreden

Bezetting:

Chris Joris: percussie, gastmuzikant

Pieter Thys: gitaar, mandoline, fluit

Edwin Vanvinckenroye: viool, zang

Joris Vanvinckenroye: contrabas, zang

Rein Vanvinckenroye: gitaar, harmonica, zang

Intuïtieve fusiefolk, met een onuitputtelijke fantasie en gevoel voor humor.

Troissoeur gaat zowel instrumentaal als vocaal een heel eigenzinnige weg, vertrekkende vanuit diverse muzikale achtergronden. Ze zingen een eigen taal, waarbij emotie belangrijk is. Instrumentaal gaat de aandacht uit naar ritme, energie en beweeglijke klanken. De vier groepsleden spelen behoorlijk virtuoos, met een zingende contrabas als opvallend kenmerk.

De zang leunt nog het dichtste aan bij de folk, maar enkele flinke jams, beurtelings invallende instrumenten of onverwachte solos geven een los, jazzy gevoel aan de muziek.

Santo y Fiësta


dinsdag 17 juli, 23 uur

gratis optreden

Bezetting:

Benito Blanquaert: saxen, fluit, percussie, zang

Oswaldo Cateeuw: accordeon

Bruno De Grootte: elektrische gitaar, 12 string, zang

Schorro Limberger: trompet, gitaar

G.T. Moore: elektrische gitaar, mandola, zang

Fred Saviniér: percussie

Willy Seeuws: drums, percussie, zang

Isolde Vanbergen: viool, zang

Reinhard Vanbergen: viool, mandoline, zang

Dolf Wof: bass

Een warme feestelijke cocktail.

Sinds haar ontstaan in 1991 speelt de groep feestelijke muziek met mediterrane, Latijnse, Balkan- en Zigeunerinvloeden. Deze tienkoppige band bestaat uit muzikanten met verschillende nationaliteiten en culturele achtergronden. Ze brengen een avontuurlijke cocktail van onder andere cumbia bolero, polkas, calypso.

Evengoed flirten zij op spectaculaire en originele wijze met het populaire genre in een avondvullend programma met slechts één doel: feest en nog eens feest; de sfeer van het oorspronkelijke Bal Populaire. Hierdoor spreekt deze uitbundige bende niet alleen een luister- maar ook een danspubliek aan. Kortom, veelzijdig en hartverwarmend.

Trio Dor


woensdag 18 juli, 20 uur

betalend optreden

Bezetting:

Wietse Bels: viool

Gwen Cresens: accordeon

Vlad Weverbergh: klarinet

Europese volksmuziek uit de Balkan en het Slavische gebied.

Het Trio Dor ontstond in 1992 en brengt eigen arrangementen en interpretaties van Europese volksmuziek, voornamelijk uit de Balkan en het Slavische gebied, evenals aanverwante, zelf-gecomponeerde muziek. Daarnaast heeft het Trio Dor verscheidene nummers uit het klezmerrepertoire op zijn programma en maakt het occasionele uitstapjes naar genres zoals tango, valse-musette en hedendaags klassiek. Trio Dor, dat veelvuldig concerteert, speelde samen met authentieke zigeunerorkesten en is vooral bekend geworden door de virtuositeit van elk van de drie muzikanten en de specifieke, unieke dynamiek van hun samenspel.

Timnaa


woensdag 18 juli, 23 uur

gratis optreden

Bezetting:

Ghalia Benali: zang en percussie

Steven Huysmans: gitaar

Lisbeth Maes: flamencodans en percussie

Guido Shiffer: viool

Rheinard Vandenberghe: viool

André Vandevelde: gitaar en accordeon

Aytekin Yucesan: derbouka

Flamenco en rai.

Timnaa brengt een vlechtwerk van Arabische, Arabo-Andalou, Flamenco en Indische klanken, geënt op traditionele thema's, eigen composities, volkse melodieën en dansritmes. De Tunesische Berberzangeres mengt klassiek-Arabische teksten met volkse poëzie en Spaanse gezangen. De muzikanten spelen op akoestische instrumenten. Sfeer verzekerd!

Maäks Spirit


donderdag 19 juli, 20 uur

gratis optreden

Bezetting:

Laurent Blondiau: trompet, bügel

Jean Yves Evrard: gitaar

Michel Massot: tuba

Eric Thielemans: drums

Otti Van der Werf: contrabas

Jeroen Van Herzeele: tenorsaxofoon

Jazz.

Maäks Spirit ontstond in het Gentse Café Den Turk en vond zijn inspiratie in de muziek van Don Cherry, Charlie Haden, Bill Higgins en vooral Ornette Coleman. Hun live-cd "Maäks Spirit: Lives" laat intelligent gearrangeerde muziek horen met korte themas, stuwende ritmes en veel plaats voor improvisaties. Invloeden van grote meesters ruimden ondertussen plaats voor een sterk groepsgeluid dat uit verschillende vaatjes tapt: Arabische melodieën, poëzie, chansons Françaises, improvisatie en volkscultuur. Passionele muziek met een sterke emotionele lading én een sterk sociaal engagement. Een muzikaal theatrale belevenis!

Those Metal Boys With Their Metal Toys


donderdag 19 juli, 23 uur

gratis optreden

Bezetting:

Patrick Cattoir: Hawaïan national steel, lap steel, gitaar, background noise en zang

Luk Coene: dobro, sopraan en bariton ukulele, zingende zaag, zang

Philippe De Chaffoy: viool

Storro Limberger: trompet

Wouter Maréchal: national steel gitaar en tenor gitaar, tenor banjo, mondharmonica, jug, whistles en zang

Marc Van Achte: bas

Een schitterende mix van de muzikale 20er en 30er jaren.

The Metal Boys brengen muziek à la Robert Crumb Cheap Suite Serenades, Les Primitrifs de Futur en de Asylum Street Spankers. Western Swing en Hawaïaanse muziek van zon 70 jaar geleden staan op de speellijst, net als het repertoire van de string en jug bands. Al meer dan 20 jaar grasduinen deze jongens in de archieven van de blues, jazz en swing van de eerste helft van de 20ste eeuw. Een onuitputtelijke bron die garant staat voor verrassende songs en de basis vormt voor het meeste wat er heden ten dage nog steeds aan "populaire" muziek wordt gemaakt. Het "Metal"-gedeelte van de naam slaat op de metal-body gitaren die centraal staan in de groep. Het zijn National Steels en dobros, zowel gewone als tenor en hawaïaanse gitaren. Naast deze instrumenten, die de groep hun originele kleur geven, zorgen viool, trompet en contrabass voor een hecht geheel.

Cro Magnon


vrijdag 20 juli, 20 uur

gratis optreden

Bezetting:

Stefan Coltura: viool, mondharp

Frank Ghysels: bas

Koen Van Roy: sax

Rik Verstrepen: viool

Geert Waegeman: klavier, mandoline, gitaar, viool, mondharp

Urban Chamber Music tussen het gedrevene van de stad en het transparante van kamermuziek.

Cro Magnon is een groep die sinds haar ontstaan in 1983 steeds op een eigenzinnige wijze aan de weg heeft getimmerd. Los van allerlei trends zijn zij steeds hun ding blijven doen en zij kunnen dan ook beschouwd worden als één van de voorlopers crossover in België. Hun muziek beweegt zich steeds op een grensgebied en zelfs al zijn er invloeden van filmmuziek, hedendaags klassiek, folk, etnisch of jazz, het vinden van het juiste etiket is vaak onmogelijk. Cro Magnon heeft een zeer specifieke, eigen sound met een ruim spectrum. Zo worden vaak akoestische klanken met elektronische gecombineerd. Het meest kenmerkende is echter hun spirit. Een mysterieuze soort van opgewektheid op een energieke en authentieke wijze in mineur gebracht.

(Bub)


vrijdag 20 juli, 23 uur

gratis optreden

Bezetting:

Janpieter Delcour: electrische bas, hommel

Kim Delcour: doedelzak, blokfluiten, stem

Greet Garriau: diatonische accordeon

Winter Lavigne: elektrische-, fretless- en 12 stringgitaar, basdwarsfluit

Tim Somers: drums en percussie

Frank van Overstraeten: sopraan- en tenorsaxofoon

Grootstadfolk: nieuwe folkmelodieën met zeer gevarieerde begeleiding.

In de zomer van 1998 verzamelde Kim Delcour enkele vrienden-muzikanten rond zich om deel te nemen aan een plaatselijke rockrally. Het klikte, er was geen houden meer aan en ze besloten verder te gaan als folkgroep onder de naam (BUB). De eerste deadline was 2 april 1999: première en voorstelling van (BUB) in La Tentation in Brussel. De groep werd zeer positief onthaald en ondertussen kunnen zij pronken met een uitgebreid palmares. (BUB) tast in zijn melodieën de grenzen van de folk af en gaat na hoever met de doedelzak kan worden gegaan. De melodieën zitten vol weerhaken zodat ze voor minstens een week in je hoofd blijven hangen. Niemand kan zijn roots verbergen, en zo komt het dat (BUB) nu eens traditioneel, dan eens poppy of jazzy klinkt of naar hedendaagse klassieke muziek ruikt.

Harmonie Guy Duijck


zaterdag 21 juli, 11 uur

gratis aperitiefconcert

Harmonieorkest Guy Duijck (Evergem) onder leiding van Armand Van Coppenolle is samengesteld uit een 50-tal academische geschoolde muzikanten, conservatoriumstudenten en muziekleraars. Met een gevarieerd populair feestconcert zorgen ze ieder jaar op 21 juli voor sfeer en plezier in de gezellige binnentuin.

Johan Verminnen


zaterdag 21 juli, 20 uur

betalend optreden

Bezetting:

Johan Verminnen

Bert Candries: gitaren en bas

Leo Caert jr.: klavieren

Rony Verbiest: accordeon, saxofonen

In 't klein.

In dit programma staat het lied, het chanson centraal. Zonder franjes, zonder poespas komt de muziek je tegemoet. Vakmensen oog in oog met het publiek.

Hoeft hij nog te worden voorgesteld? Dat van die goede wijn en die krans kent u intussen wel. Vorig jaar vierde Johan Verminnen zijn dertigste seizoen en wegens groot succes wordt zijn jubileumprogramma nog even doorgespeeld.

De ruggegraat vormen de liedjes van de nieuwe cd, aangevuld met een ode aan Brel en met gekende, herwerkte klassiekers uit Verminnens rijke repertoire.

Jaune Toujours


zaterdag 21 juli, 23 uur

gratis optreden

Bezetting:

Bert Beernaerts: contrabas

Bart Maris: trompet en tuba

Piet Maris: accordeon, stem

Théophane Raballand: drums en percussie

Wouter Vandenabeele: viool

Een bizarre mengeling van rock en chanson.

Jaune Toujours is een groep met wortels in Brussel, wars van alle taal- en andere grenzen, met een repertoire van Nederlandstalige teksten, afgewisseld met stukken Frans. Hun muziek is te omschrijven als "hedendaagse kermis- en circusmuziek" of als hoogbouw-tango, metro-fado of loense café-rembettika. De teksten gaan over de drukte in de stad en de mensen die je er ontmoet, maar zijn vaak ook meer maatschappelijk geëngageerd. De muziek wordt gedragen door een warm instrumentarium met een accordeon en een knipoog naar de fanfare.

Balkan Messengers


zondag 22 juli, 20 uur

betalend optreden

Bezetting:

Nedim Nalbantoglu: viool

Salif Ali: drums, percussie

Neshko Neshev: accordeon

Radi Kazakov: gitaar, basgitaar

Zowel muzikaal als visueel een onvergetelijke gebeurtenis.

Leider Nedim speelde onder andere met landgenoot Okay Temiz, de Turkse meester in percussie, en was gastsolist op het verjaardagsfeest van Lord Yehudi Menuhin, het Womex-festival in Marseille en het Franse Orchestre National de Jazz onder leiding van Denis Badault. Optredens eerder dit jaar in de Centrale en in de Vooruit zorgden ervoor dat ze ook in Gent geen onbekenden meer zijn.

The Congee


zondag 22 juli, 23 uur

gratis optreden

Bezetting:

Eva

Kapinga

Leonie

Simon

Ben

Niels

Olivier

Mirko

Een veelkleurige muzikale clan met ontelbare banden en invloeden.

The Congee spelen eigen liedjes op een eigen opwindende manier. Ze spelen Spaanse en elektrische gitaar, basgitaar en drums. Maar ook congas, bongos, harmonium, djembé, darbouka, orgel en allerhande handpercussie. Samen zingen en dansen ze op hun afro, raggae, cuban, funk, pop, blues, ska enzovoortmuziekjes. Ze maken vaak ruzie, maar als ze muziek maken, schijnt de zon en wordt iedereen zomaar blij

Willem Vermandere


maandag 23 juli, 20 uur

betalend optreden

Bezetting:

Pol Depoorter: gitaren en mandoline

Freddy Desmedt: fluit, klarinet en saxofoon

Willem Vermandere: gitaar, klarinet, fluitjes en autoharp

"Zingen, dat is blij zijn, dat is heel droevig zijn, dat is kwaad zijn, dat is vertederd zijn, dat is verliefd zijn, dat is verrukt zijn, dat is zot zijn, dat is doodernstig zijn, dat is weemoedig zijn, dat is diep gelukkig zijn, zingen dat is zeer hevig leven!"

Dit wordt een concert vol vertellingen, gedichtjes en muziekjes over de kleine dingen van elke dag en over de wereld rondom ons. Liedjes over mensen die Willem Vermandere ontmoet of over alledaagse ervaringen, die hem ontroeren, zijn nieuwe bril die hij heeft gevonden op zolder, een oud vrouwtje ergens diep in Frankrijk, zijn kijk op de zotte wereld, zijn gedacht over de gang van zaken, nooit ontgoocheld, maar met een knipoog en een glimlach, en over zijn Vlaanderenland, een liedje over zijn vader, een hommage aan de man die hem leerde klarinet spelen, en over de mensen in beweging, die aankloppen voor wat bescherming, over het teveel en het tekort en over vele kleine dingen, die wij misschien zelden opmerken. En als hij er geen woorden meer voor heeft, dan blaast hij heel weemoedig en ingetogen op zijn fluitje-van-een-cent recht uit zijn hart en gedreven op zijn eigen levensadem. Kortom een concert vol warmte en eerlijke eenvoud en hartelijkheid, een avond waar je nog lang bij namijmert.

Dilber


maandag 23 juli, 23 uur

gratis optreden

Bezetting:

Zlatko Haliloviç: zang, gitaar

Daniel Mikelin: toetsen

Pol Segers: basgitaar

Guido Shiffer: viool

Geert Simoen: drums

John Snauwaert: saxen

Aytekin Yücesan: percussie

Turul Yücesan: zang, saz

Een muzikale zwerftocht van Klein-Azië tot Sarajevo.

De mystieke klank van een saz, een melancholische doorleefde Bregovic-geïnspireerde stem, een Belgisch-Turks-ex-Joegoslavische ritmesectie en drie klasse-solisten zorgen voor de uitzonderlijke swing. Een klaverblad van culturen die bij Dilber niet botsen maar organisch samenvloeien tot een typische groove. De naam 'Dilber' zelf, is trouwens zo'n kruisbestuivingswoord. In het Turks betekent het: lief meisje; in het ex-Joegoslavisch: mooie jongen.


* NAMIDDAGPROGRAMMATIE IN DE BINNENTUIN

T SPELLEKE VAN FOLKLORE

Poppentheater voor de kinderen:

elke namiddag van zaterdag 14 juli tot en met maandag 23 juli om 15 uur in de binnentuin van het Huis van Alijn een andere voorstelling van Pierke.

U kan niet reserveren, maar u kan de kaarten vlak voor de voorstelling (vanaf 14 uur) kopen aan de balie van het museum. Volwassenen kunnen meeluisteren naar de fratsen van Pierke voor 100 frank, kinderen tussen 3 en 14 jaar betalen 60 frank. Allen daarheen!

Zaterdag 14 juli Flipke Flap

Zondag 15 juli Piersalabiem

Maandag 16 juli Het geheim van de waterput

Dinsdag 17 juli De toverschoen

Woensdag 18 juli Krakerlijn

Donderdag 19 juli Circus Taraboem

Vrijdag 20 juli Meneerke Pitteleerke

Zaterdag 21 juli Een kabouter in de stad

Zondag 22 juli De spookkoets

Maandag 23 juli De prins uit het Verre Oosten


* MUSEUMACTIVITEITEN EN RANDPROGRAMMATIE

MANNEN MET BAARDEN

Tentoonstelling in het museum:

Op een originele en verrassende wijze wordt in deze tentoonstelling een eresaluut gebracht aan de tuinkabouter. Iedereen kent hem wel, dit goedlachse, puntmutsige creatuurtje dat ons 'Vlaamsch' volkstuintje zo welig siert. Mooi, lief, guitig, lelijk of kitsch? Iedereen heeft er wel een mening over. Voor velen blijft de tuinkabouter hét boegbeeld van kitsch, en aldus het mikpunt van spot en hilariteit. Vandaag lijkt het er sterk op dat zijn volks statussymbool zal worden ingewisseld voor een hip statussymbool. Een nieuwe hype wordt geboren! Kunstenaars hebben de man met baard en rode puntmuts al jaren geleden ontdekt, vandaag wakkert de tuinkabouter ook de interesse op van vormgevers en designers. In het prestigieuze Parc De Boulogne te Parijs werd in 2000 een tentoonstelling gewijd aan de tuinkabouter. Het dwergje bracht ook een uiterst lucratieve markt op gang. Jaarlijks gaan er massas tuinkabouters over de toonbank. In verschillende Europese landen werden tuinkabouterparken gecreëerd. Ook het wereldwijde web is niet meer veilig voor de tuinkabouter, met zon duizend sites die naam hem verwijzen is hij met kloeke pasjes het elektronische tijdperk binnengetreden. Sinds enkele jaren is er zelfs een heus 'tuinkabouterbevrijdingsfront' actief in tal van Europese Landen. Deze organisatie streeft de bevrijding na van de tuinkabouter uit de tuintjes met de bedoeling om hem naar zijn natuurlijk milieu terug te brengen. De onderliggende gedachte is evenwel de uitroeiing van de kneuterigheid en burgerlijke wansmaak waarvoor deze tuinkabouter volgens het front symbool staan. Daarnaast is er ook een front ter bescherming van de tuinkabouter actief. Zij pogen om het zo belaagde beeldje te beschermen en te ontdoen van zijn 'slechte naam'.

Tijdens de Gentse Feesten is het museum alle dagen open van 11 tot 18 uur.

Inkomprijs: 100 frank (individueel), 70 frank (-18 en +55), 50 frank (Groepen en Gentenaars) en 30 frank (scholen).

In het kader van de tentoonstelling vinden tijdens de Gentse Feesten verschillende activiteiten plaats: de poppentheatervoorstelling 'ARM' van Mireille & Mathieu en enkele sessies filosoferen met kinderen.

MIREILLE & MATHIEU

ARM

Poppentheater van Kathleen Wijnen en Erik Bassier in de Norbertijnerkapel, (Kaatspelplein - 9000 Gent), van zondag 15 juli tot en met zondag 22 juli, telkens om 16 uur; op maandag 23 juli, om 20 uur.

Liep u al eens rond op een rommelmarkt waar de koopwaar herleefde? Waar het speelgoed begon te spelen en de pluchen beesten hun zin deden in plaats van er afgedankt bij te liggen? In de hoofden van Mireille & Mathieu gebeurt dat voortdurend. Ze goten hun hallucinaties in theatervorm en het resultaat is een snelle stroom van sfeerwisselingen, poëtische beeldenstormen en hilarische absurditeiten. 'Arm' is een voorstelling voor iedereen, jong en oud.

Kaarten kunnen worden afgehaald (geen reservatie mogelijk) aan de balie van het museum tijdens de openingsuren (Kraanlei 65 - 9000 Gent). Via Free-Time kan wel worden gereserveerd (Kammerstraat 19 - 9000 Gent - tel. (09)233 77 88 -

fax (09)233 66 01.Volwassenen betalen 200 frank per persoon, en kinderen tussen 3 en 14 jaar, mogen komen kijken en luisteren voor 150 frank per persoon.

FILOSOFEREN MET KINDEREN

Filosofiesessies voor kinderen tussen 7 en 10 jaar in de huiskamer van het Huis van Alijn (Kraanlei 65 - 9000 Gent) op volgende voormiddagen (tussen 11 en 12 uur) van de Gentse Feesten: zaterdag 14 juli, zondag 15 juli, dinsdag 17 juli, donderdag 19 juli, zaterdag 21 juli en
zondag 22 juli.

In de zetel en rond de stoof in de huiskamer van het museum denken de kinderen samen met een filosoof na over tuinkabouters. Waarom staan ze in de tuintjes van mensen ? Waar komen ze vandaan ? Welke soorten bestaan er ? Hebben kabouters altijd een lange baard en rode puntmuts ? Dit zijn enkele van de vragen waarop een antwoord wordt gezocht. Op kindermaat wordt gediscusseerd over grote-mensen-vragen: realiteit of verbeelding ? kitsch of kunst ?

Kaarten (150 frank per persoon) kunnen worden afgehaald (geen reservatie mogelijk) aan de balie van het museum tijdens de openingsuren (Kraanlei 65 - 9000 Gent). Via Free-Time kan wel gereserveerd worden (Kammerstraat 19 - 9000 Gent -

tel. (09)233 77 88 - fax (09)233 66 01.

CREA - ATELIERS

Crea-ateliers voor groepen en jeugdorganisaties

Vanaf 13 juli tot en met 30 november kunnen groepen zich inschrijven voor een workshop voor 6000 frank, inclusief toegangsticket en rondleiding in de tentoonstelling 'Mannen met Baarden'. Inschrijven kan bij Graffiti Jeugddienst vzw (Galgenberg 29, 9000 Gent - tel. (09)233 79 86).

Theater

Met een laagje verf en verkleedkleren duiken de deelnemers in no time in de wondere wereld van de tuinkabouter

Cartoon

Elke krant of weekblad heeft één of meer vaste huiscartoonisten. Cartoons vallen op door hun eenvoud en vaak moet je er om lachen. We bieden de deelnemers een resem mogelijkheden en technieken om hun fantasierijke ideeën in een krachtige prent te vertalen

Druktechnieken

Via verschillende illustratietechnieken kunnen de deelnemers hun creativiteit kwijt en zo iets vertellen over hun kijk op de leefwereld van tuinkabouters. Het ontwerpen van een eigen kaart, affiche, briefpapier, logo of zelfs cd-hoesje behoren tot de mogelijkheden

Camera obscura

Dit atelier gaat op een leuke en speelse manier terug naar de oorsprong van de fotografie. De deelnemers maken kennis met de principes van de fotografie en experimenteren ermee. Een camera obscura is een lichtdichte doos, een schoendoos, een colablikje, een blikken koekendoos

Polaroidpoëzie

Na een korte poëtische inwijding vertrekken we 'op tuinkabouterjacht' naar buiten. Elke deelnemer 'vangt' zijn of haar tuinkabouter in een polaroidcamera. De foto vormt het uitgangspunt waarrond we de muze willen mobiliseren

Crea-ateliers voor individuele kinderen en jongeren

Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen telkens vanaf 13.30-13.45 uur (start van het atelier is 14 uur) terecht in het Huis van Alijn voor speciale ateliers rond tuinkabouters, voor 300 frank per persoon. Aan elk atelier gaat een inspirerende rondleiding vooraf die als creatief voorgerecht dient. Inschrijven kan bij Graffiti Jeugddienst vzw (Galgenberg 29 - 9000 Gent - tel. (09)233 79 86).

Maandag 16 juli workshop theater tuinkabouters
Dinsdag 17 juli workshop cartoons
Woensdag 18 juli workshop druktechnieken
Donderdag 19 juli workshop camera obscura
Vrijdag 20 juli workshop polaroidpoëzie

Maandag 23 juli workshop theater tuinkabouters

Informatie

Het Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent, tel. (09)269 23 50, fax (09)269 23 58,

e-mail (huis.alijn@gent.be), website www.huisvanalijn.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie