Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europese fractie VVD wil Europees Migratie Observatorium

Datum nieuwsfeit: 14-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VVD

Europese fractie wil Europees Migratie Observatorium


Groep: Eurofractie Datum: 14 juli 2001

Jan Kees Wiebenga heeft tijdens een werkbezoek (vrijdag 13 juli jl.) aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel gepleit voor de oprichting van een Europees Migratie Observatorium.

In Nederland en in andere Europese landen is een discussie losgebarsten over het opzetten van een immigratiebeleid. Dit mag niet leiden tot het opleggen door "Brussel" van immigratiequota aan de lidstaten, aldus Wiebenga. Daarvoor zijn de verschillen tussen de landen te groot met betrekking tot de opvangmogelijkheden en vooral de arbeidsmarkt. Zo heeft Nederland een grote verborgen werkloosheid, die eerst moet worden benut. Voorrang moet worden gegeven aan werklozen in eigen land, vervolgens aan werkzoekenden uit de kandidaat-lidstaten en pas daarna zonodig aan arbeidsmigranten uit andere landen. In ieder geval moeten de lidstaten zelf blijven beslissen over het aantal immigranten dat ze willen toelaten, aldus Wiebenga.

Er moet wel beter worden samengewerkt bij een toekomstig Europees asiel- en immigratiebeleid.

Wiebenga stelt voor een Europees Migratie Observatorium op te richten. Het moet een democratisch gecontroleerd orgaan worden voor het verzamelen en verwerken van de migratiegegevens van alle lidstaten van de Europese Unie.

Om de onafhankelijkheid te waarborgen dient het orgaan volgens de VVD te vallen onder de verantwoordelijkheid van de Europese Commissie, die op haar beurt gecontroleerd wordt door het Europees Parlement.

Naast de taak van gegevensverzameling kan een dergelijke instelling een oordeel over de veiligheidssituatie in de landen van herkomst van asielaanvragers geven, de organisatie van opvang van vluchtelingen in andere regio´s op zich te nemen en een monitorfunctie vervullen bij de terugkeer van migranten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie