Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

14% Nederlanders zou Peking als Olympische Stad 2008 kiezen

Datum nieuwsfeit: 16-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIPO

Slechts 14% Nederlanders zou Peking als Olympische Stad 2008 kiezen

De verrassende verkiezing van de stad Peking tot Olympische Stad voor de Olympische Spelen in 2008 is voor het NIPO aanleiding geweest om na te gaan welke keuze het Nederlandse publiek zou hebben gemaakt. In totaal zijn 786 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd.

De genomineerde steden Peking, Toronto, Istanbul, Osaka en Parijs kregen een zeer verdeelde toekenning van de stemmen van het Nederlandse publiek. De stad die de grootste voorkeur heeft van de Nederlanders is de Canadese stad Toronto. Ruim éénvierde (26%) van de Nederlanders spreekt haar voorkeur uit voor het houden van de Spelen van 2008 in Toronto. Parijs komt op een goede tweede plaats met 21%. De tot Olympische Stad verkozen stad Peking volgt op redelijk grote afstand. Deze Chinese stad eindigt op een derde plaats met 14% van de stemmen. Zowel de Japanse stad Osaka als de Turkse stad Istanbul genieten weinig voorkeur van de Nederlanders: respectievelijk 4% en 3% kiest voor de Spelen van 2008 in deze steden.

Het is opmerkelijk te zien dat bijna éénderde van de Nederlanders (32%) niet kiest uit de vijf genomineerde steden. Meer vrouwen (37%) dan mannen (27%) weten of willen geen keus (te) maken als het gaat om de toekenning van de Olympische Spelen 2008.
1 | Zoals u misschien wel weet worden de Olympische Spelen van 2008 in Peking gehouden. Wat zou uw keuze zijn geweest? (n=786)

Bron: NIPO, 2001
Bijna de helft (46%) van de respondenten die voor één van de genomineerde steden kiest en een andere keuze maakt dan Peking, zegt niet op Peking te stemmen vanwege de 'schending van de mensenrechten in Tibet'. Eénvijfde (21%) kiest niet voor Peking omdat men de voorkeur geeft aan 'een westerse stad'.
2 | Waarom kiest u niet voor Peking? Wat is voor u de belangrijkste reden?(n=421)

Bron: NIPO, 2001

Bij publicatie of verspreiding graag de bron 'NIPO' vermelden.

Methode: NIPO Telepanel. Het veldwerk heeft plaatsgevonden op 13, 14 en 15 juli 2001 (n=786), onderzoeksnummer: C8590. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Wiene Klasema (020 5225 496, of (w.klasema@nipo.nl)).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie