Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Proefdiervrij hangt de vuile was op bij VROM

Datum nieuwsfeit: 16-07-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (proefdiervrij@vankeep.net)

Contactpersoon: Marja Zuidgeest

PERSUITNODIGING

Datum: 16 juli 2001

PERSUITNODIGING
Aan de redactie binnenland/parlement/economie/milieu

Dinsdag, 10 juli 2001

Op maandag 16 juli 2001 om 11:00 uur voert Proefdiervrij actie tegen het gebruik van proefdieren voor het testen van was- en schoonmaakmiddelen. Proefdiervrij zal aan een tientallen meters lange waslijn vuile was ophangen bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM), naast het Centraal Station Den Haag. Hiermee wordt het signaal afgegeven: "Vissen om zeep voor mijn schone was? Geen schone zaak!". Met deze landelijke actie vraagt Proefdiervrij het ministerie om de vissentest, die gebruikt wordt om verschillende was- en schoonmaakproducten op hun milieuschadelijkheid te testen, te vervangen door een testmethode zonder gebruik van dieren.

Regelgeving
Proefdiervrij hangt de vuile was op bij VROM omdat dit ministerie verantwoordelijk is voor het budget en de ontwikkeling van alternatieven voor de vissentest en andere milieutesten. Op Europees niveau wordt momenteel een voorstel uitgewerkt waarin verplicht wordt gesteld dat duizenden stoffen die voor 1981 (het jaar waarin het testen verplicht werd gesteld) in gebruik zijn genomen, alsnog getest moeten worden. Ondanks de vaak al bekende eigenschappen van deze stoffen, worden deze stoffen op dieren getest. Dit gaat miljoenen dieren het leven kosten. Bovenstaande ontwikkelingen zijn in strijd met de intentie van de Wet op de Dierproeven, die wil komen tot een vermindering van dierproeven. Tot een stijging van het aantal proefdieren willen wij het niet laten komen. Daarom hangen we de vuile was buiten! Het ontwikkelen van een alternatieve testmethode zonder het gebruik van dieren is absoluut noodzakelijk. Niet alleen bespaart het veel proefdieren het leven, maar het kan zelfs beter testresultaten opleveren. Vaak is dit alternatief goedkoper dan de proef.

Uiteraard bent u van harte welkom deze actie bij te wonen. Vult u onderstaande strook in en fax u deze naar 020 34 55 089 of per mail naar (proefdiervrij@vankeep.net) U kunt uiteraard uw komst ook telefonisch doorgeven op 020 34 55 088. Voor meer informatie kunt contact opnemen met Aron de Vries, voorlichter Proefdiervrij tel 070-3062468 of 06 20714517.

ANTWOORDFORMULIER

Naam /medium ..........................................…………………………………………………………………………

Telefoonnummer .................................................................................

Faxnummer ........................................................................................

E-mail..............................………………………………………………

O ik zal 16 juli a.s. aanwezig zijn bij de wasmiddelenactie van Proefdiervrij O ik kan 16 juli a.s. niet aanwezig zijn, maar ontvang wel graag verdere informatie

Proefdiervrij

Den Haag

Telefoon: 070 3062468

www.proefdiervrij.nlreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie