Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antropoloog Dr. Eric Venbrux (KU Nijmegen) weer in prijzen

Datum nieuwsfeit: 18-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen

ANTROPOLOOG DR. ERIC VENBRUX WEER IN DE PRIJZEN

De antropologische sectie van de Nederlandse Vereniging voor Maatschappij en Cultuurwetenschappen (NVMC) heeft de tweejaarlijkse prijs voor het beste antropologische artikel toegekend aan dr. Eric Venbrux van het Centre for Pacific and Asian Studies van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zijn artikel "(Dis)closure: Baldwin Spencer's collecting of artifacts from Melville and Bathurst Islands (northern Australia)" in Focaal: European Journal of Anthropology 34, 1999, werd door de jury uit de voordrachten door tijdschriftredacties unaniem tot beste artikel in de periode 1999/2000 gekozen.

Uit de toekenningsbrief:
"De bij de beoordeling gehanteerde criteria lagen op het gebied van het antropologische gehalte van het onderwerp, de gebruikte antropologische methoden, de relatie tussen theorievorming en praktijk, de relatie met respondenten en de visie op de eigen positie als onderzoeker."

"De jury was van mening dat Venbrux's artikel een uitstekend voorbeeld van hedendaags veldwerk is in relatie tot het belang van het zich bezighouden met de historische ontwikkeling in de materiele cultuur van een bevolkingsgroep, in dit geval de Tiwi uit Noord-Australië. Zagen de eerste antropologen de Tiwi-cultuur van rond 1900 in zijn laatste fase, Venbrux toont een levendige ontwikkeling van traditionele voorwerpen naar een nieuwe authenticiteit, nationale identiteit, locale ateliers, individueel kunstenaarschap, moderne kunst, museumcultuur en toerisme. In de presentatie van zijn veldwerk laat Venbrux zien hoezeer deze ontwikkeling van belang is voor de museumantropologie."

Venbrux verricht met een fellowship van de KNAW onderzoek naar ontwikkelingen in de materiële cultuur en kunst van Australische Aboriginals. Eerder werd zijn proefschrift, waarop hij cum laude promoveerde, bekroond met de jaarlijkse prijs voor de beste dissertatie verdedigd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Venbrux' dissertatie werd door Cambridge University Press gepubliceerd, onder de titel "A Death in the Tiwi Islands: Conflict, Ritual and Social Life in an Australian Aboriginal Community". Beide publicaties zijn gebaseerd op KUN-onderzoek in Australië dat werd ondersteund door WOTRO/NWO.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie