Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Punto 1.9 JTD gemiddeld zuiniger dan 1 op 30

Datum nieuwsfeit: 18-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
AutoRai

18-7-2001

Punto 1.9 JTD gemiddeld zuiniger dan 1 op 30

De Fiat Punto 1.9 JTD heeft een verbluffend gunstig resultaat neergezet tijdens de eind juni verreden Fiat Punto Economy Run.

In deze unieke zuinigheidsmarathon die over de volle lengte van ons land werd verreden, liet de compacte Italiaan een gemiddeld brandstofverbruik van liefst 1 op 30,16 noteren. Met andere woorden: zon 3,3 liter op 100 kilometer.

Met dit verrassend zuinige dieselverbruik bewijst de Fiat Punto dat een automobilist die bewust kiest, zijn brandstofkosten heel goed kan beperken tot een bijna ouderwets voordelig niveau. Sterker nog: hij laat zien dat je glimlachend zeker een maand álle benzinestations voorbij kunt rijden. Een eenvoudige rekensom leert ons namelijk: ruim 30 kilometer rijden op één liter... een tankinhoud van 49 liter... dat betekent dat de veelzijdige Fiat Punto 1.9 JTD een actieradius kent van bijna 1.500 kilometer. Meer dan de meeste mensen in een maand rijden!

Op het zeer gevarieerde traject van het zuidelijkste puntje van ons land (Maastricht) naar het hoge noorden (Groningen) legden de deelnemers aan de Fiat Punto Economy Run -autojournalisten en vertegenwoordigers van consumentenorganisaties- liefst 400 kilometer af. Voor de equipes was het verrassend te zien dat de brandstofmeter in hun Punto JTD pas na uren rijden merkbaar uit de hoek kwam. En de tank na de finish nog voor bijna driekwart vol was. Let wel: na ruim 400 kilometer rijden dus!

Geen trukendoos, maar realistisch verbruik

Het gunstige verbruik is des te opmerkelijk als je weet dat voor de testroute zeker geen trukendoos werd opengetrokken: het parcours was juist zodanig gekozen dat de Fiat Punto 1.9 JTD zijn capaciteiten moest tonen op normale wegen, zoals de consument die dagelijks kiest. Een combinatie van binnenwegen, het Limburgse heuvellandschap, vlakke stukken, stadskilometers, een aantal snelweg trajecten maar ook provinciale wegen met vele verkeerslichten.

De meest karige equipe noteerde een verbruik van 1 op 33,86. Uiteraard vergt dit vele slimmigheden die normaliter niet in praktijk worden gebracht. Zon waarde zal dus lang niet door iedereen worden gehaald. Wie echter een beetje op de rijstijl let en bijvoorbeeld de principes van het nieuwe rijden eens nader bekijkt, zal zonder al te veel moeite een heel eind in de richting van de 1 op 25 komen.

Zoals gezegd bleven de achttien deelnemers gemiddeld ruim aan de gunstige kant van de 1 op 30. De minst gunstige waarde bleek daar maar net een kilometer of twee onder te zitten. Nog altijd enorm economisch dus. Letterlijk en figuurlijk, want het betekent dat de brandstofkosten zich tot luttele centen per kilometer beperken. "Als we het befaamde kwartje van Kok niet goedschiks terugkrijgen, dan doen we het wel zélf", meldde een van de deelnemers na afloop lachend.

3-literauto voor iedereen haalbaar

De spectaculaire resultaten van de Fiat Punto Economy Run bewijzen onomstotelijk dat de tot voor kort nog bijna futuristische 3-literauto niet alleen realiteit is, maar dat Fiat erin is geslaagd om zon auto te bouwen zonder allerlei exotische en dus peperdure constructies te verzinnen. De Fiat Punto 1.9 JTD is in essentie immers een volwaardige 5-persoons auto die zich in alle opzichten reeds bewezen heeft.

Uiteraard profiteren alle Fiat Punto uitvoeringen van zijn zeer moderne concept, maar wie echt brandstof wil besparen komt als vanzelf uit bij de 1,9 liter JTD versie, zoals gebruikt tijdens de Punto Economy Run. De 80 pk (59 kW) sterke viercilinder is voorzien van de meest moderne directe dieselinspuiting: de zogenaamde common-rail techniek. Het Fiat-concern ontwikkelde dit principe voor personenautos, had vervolgens de primeur in de Alfa 156 en is er sindsdien ook actief mee in andere segmenten van de markt.

En nog betaalbaar ook...

Met de huidige brandstofprijzen is de aanschaf van zon ultrazuinige gezinsauto op zich natuurlijk al bijzonder interessant. Een maand alle pompstations voorbij rijden, staat bij vrijwel alle Nederlandse automobilisten zonder twijfel met stip op hun wensenlijst genoteerd. Waarom niet? De Fiat Punto 1.9 JTD onderscheidt zich nog op een andere wijze: hij is namelijk voor een zeer groot publiek bereikbaar. Zijn prijskaartje valt ver onder de modale regionen. In de luxe ELX-uitvoering is de gespierde JTD er namelijk al vanaf 36.795 gulden. Dan heb je het over een fraai gestileerde driedeurs hatchback met zaken als airbags, zijdelingse airbags, een in twee standen instelbare stuurbekrachtiging (ook al een primeur), geheel instelbare zitpositie, elektrisch bedienbare ramen en centrale deurvergrendeling.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie