Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieucontrole vanuit de lucht in Ede vaak succesvol

Datum nieuwsfeit: 18-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Controle vanuit de lucht vaak succesvol

Al sinds jaar en dag stijgt maandelijks het eenmotorige vliegtuig de Cessna 172 op vanaf het vliegveld Teuge om (milieu)controlevluchten uit te voeren. De ervaring heeft geleerd dat controle alleen vanaf de weg niet alle illegale afvalstort of mestopslag aan het licht brengt. De vluchten leveren gegevens op over verontreinigd oppervlaktewater (verkleuring), illegale lozingen, afvalverbrandingen, stropersactiviteiten en het uitrijden van mest buiten de daarvoor vastgestelde tijden.

Al in 1985 besloten de gemeente Ede en de provincie Gelderland om de controlemogelijkheden uit te breiden en daarin samen te werken. Voorafgaand aan een vlucht bespreken de buitengewoon opsporingsambtenaren de opdrachten voor die dag en bepalen ze in overleg met de piloot de vliegroute. Vervolgens zijn ze ongeveer 2 uur in de lucht, veelal op zon 300 meter hoogte. Met speciale fototoestellen worden eventuele ongeregeldheden vastgelegd, waarvoor het soms nodig is om toch nog even wat dichter bij de grond te vliegen. De waarnemers hebben overigens een speciale vliegcursus gevolgd, waardoor ze bij eventuele calamiteiten onderweg ook zelf in staat zijn om het toestel te besturen en aan de grond te zetten.

Na het beëindigen van de vlucht worden de zaken nog eens doorgesproken, waarna een ieder aan het werk gaat om vervolgacties uit te zetten. Vaak is na een pittig, goed gesprek met de eigenaar van bijvoorbeeld de illegale afvalstort het probleem snel weggewerkt, maar soms is een proces-verbaal onvermijdelijk. Het gaat dan om fikse bedragen. Eenmalige controle is in de meeste gevallen afdoende, maar regelmatig staan ook nacontroles op het vliegprogramma.Ede, 18 juli 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie