Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onontplofte bom op terrein Jelsumerstraat in Leeuwarden

Datum nieuwsfeit: 18-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leeuwarden


* Projecten

Onontplofte bom op terrein Jelsumerstraat

Er ligt een onontplofte bom van 500 lbs uit de Tweede Wereldoorlog in een terrein aan de Jelsumerstraat. Op dit terrein is de nieuwbouw voor de GGZ Friesland gepland. Historisch onderzoek door een gespecialiseerd bureau had al aangetoond dat op 22 maart 1944 twee Engelse bommen, bestemd voor het Leeuwarder vliegveld waren afgeworpen boven het toenmalige `Jodenland'. Uit een luchtfoto van de R.A.F. gemaakt op 18 april 1944 (die zich bevindt in archieven van de Keele University) blijkt nu dat één van de twee 500 pounders is ontploft en een duidelijke bomkrater veroorzaakte. Daarmee staat vast dat de tweede bom als `blindganger' in de grond is geslagen. De foto toont de inslagopening van deze tweede bom ook aan. Omdat de blindganger tot op een diepte van 14 meter kan zijn doorgeschoten is er een cirkel met een straal van 25 meter rond de inslagopening getrokken. In die cirkel moet de bom ergens liggen. Een complicerende factor is dat de Kliniek voor Gezelschapsdieren aan de Jelsumerstraat in deze cirkel ligt. De gemeente Leeuwarden heeft inmiddels met de dierenartsen gesproken en hen van de bomvondst op de hoogte gesteld.

Een gespecialiseerd bureau maakt de komende weken een plan van aanpak dat er op gericht is dat het projectiel exact wordt gelokaliseerd. Er bestaan geavanceerde technieken om ook onder gebouwen te `kijken'. Vervolgens zal de blindganger moeten worden opgegraven en verwijderd. Met de hele operatie is veel geld gemoeid: er worden al bedragen van rondom een miljoen gulden genoemd. Het Rijk en de gemeente Leeuwarden zullen deze onvoorziene kosten voor hun rekening moeten nemen. Het college van b en w neemt daarover begin september een beslissing.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie