Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Realisatie OV-project Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk

Datum nieuwsfeit: 19-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Verkeer en Waterstaat


www.minvenw.nl

MINVenW: realisatie OV project Hal-OV-corridor deel A

REALISATIE OPENBAAR VERVOER PROJECT HEERHUGOWAARD, ALKMAAR EN

LANGEDIJK / HAL-OV-CORRIDOR DEEL A

Minister Netelenbos stelt 49,7 miljoen gulden (exclusief BTW prijspeil 2000) ter beschikking aan de gemeente Alkmaar voor de realisatie van een nieuw openbaar vervoer project, de HAL-OV-Corridor deel A, de oost
-west as in Alkmaar. De verstedelijking in de regio is aanzienlijk toegenomen de laatste jaren mede door de bouw van meer dan tienduizend VINEX woningen. Daarnaast ontwikkelt de gemeente Alkmaar zich tot een belangrijk economisch centrum in de provincie Noord-Holland. Als gevolg van deze ontwikkelingen is het verkeer sterk gegroeid. De huidige situatie biedt daardoor geen garantie meer voor een snelle en betrouwbare doorstroming van het openbaar vervoer.

De beschikking betreft een pakket aan maatregelen die de doorstroming van het stads- en streekvervoer in deze regio in de toekomst wel garanderen. Er worden busbanen aangelegd op de oost - west as van Alkmaar en er worden prioriteringsmaatregelen getroffen in verkeersregelinstallaties waarmee voorrang van de bus op kruispunten gegarandeerd is. Op de grote halteplaatsen komen dynamische informatie panelen die de reiziger de meest actuele reisinformatie geven. De aanleg van een nieuwe brug naast de bestaande Friese brug, een verbinding via busbanen met de Nieuwe Schermerweg en een viaduct over de Randersdijk maken ook onderdeel uit van de nieuwe corridor. Een aantal voorbereidende werkzaamheden bij het kruispunt Helderseweg - Geesterssingel zijn uitgevoerd. Het is de verwachting de corridor eind 2005 gereed is.

De verantwoordelijkheid voor de realisatie van de HAL-OV-Corridor deel A is in handen van de gemeente Alkmaar. De totale kosten voor het project zijn geraamd op 66 miljoen gulden (exclusief BTW, prijspeil 2000). Het ministerie van Verkeer en Waterstaat financiert daarvan 49,7 miljoen gulden. De regio draagt samen met de provincie Noord-Holland het resterende deel van de kosten.

Gerbrand Corbee, Rijkswaterstaat directie Noord-Holland 023-5301475 Saskia Kranendonk, ministerie van Verkeer en Waterstaat 070 - 3517116

19 jul 01 08:58

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie