Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Belgische Europarlementarier voor échte controle op Europol

Datum nieuwsfeit: 19-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Europarlementslid Bart Staes pleit voor échte democratische controle op Europol (19/07/01)

Met de recente Europolschandalen is het debat over de gebrekkige controle op de Europese politiekoepel in een stroomversnelling gekomen. VU&ID-europarlementslid Bart Staes hoopt alvast dat de hervormingsplannen van minister Antoine Duquesne zich niet beperken tot het gesprek en de persconferentie van vrijdag 20 juli.

"Kernprobleem is het ontbreken van elke democratische controle op Europol. Vermits de politie- en veiligheidsdiensten onder de bevoegheid vallen van de EU-lidstaten kunnen ze schermen met de nationale soevereiniteit om zich te onttrekken aan een échte controle op hun activiteiten in de intergouvernementele schemerzone", aldus het EP-lid. "Daarom is het essentieel dat Europol op regelmatige basis verantwoording moet afleggen aan het Europees Parlement."

De europarlementsleden hebben de vijftien EU-lidstaten steeds gevraagd ervan af te zien Europol operationele bevoegdheden te verlenen zonder adequate rechterlijke en parlementaire controle. Quod non, met de gekende gevolgen. Staes betreurt nog steeds dat minister Duquesne geen beroep wil doen op de Europese anti-fraudedienst OLAF om Europol volledig door te lichten. Dit was volgens hem de beste manier geweest om de geloofwaardigheid van de Europese politiekoepel te herstellen. Het VU&ID-europarlementslid wil vooral weten of Europol al dan niet gebruikmaakt van gestolen informatietechnologie voor de informatiesystemen Eurint en Europolis. Hij stelt hierover een vraag tijdens de septemberzitting van het Europees Parlement.

Het gesprek van minister Duquesne met Europoldirecteur Jürgen Storbeck en de aansluitende persconferentie op vrijdag 20 juli zijn de eerste stappen in de goede richting, maar volstaan niet. "Er dringt zich een drastische hervorming op van de Europese politiekoepel. De aangekondigde doorlichting moet op een grondig en onafhankelijke wijze gebeuren. Bovendien moet deze doorlichting worden aangegrepen om Europol eindelijk onder democratische controle te brengen", aldus Staes. Het EP-lid zal nauwgezet de uitvoering opvolgen van de beslissing die werden genomen op de bijzondere Europolbestuursraad van dinsdag 3 juli. Het betreft de tuchtprocedures tegen sommige directie- en personeelsleden én de oriëntatievoorstellen voor een toekomstige hervorming van de interne structuren van Europol en van de werking van de externe controle.

Auteur:
VU&ID-fractie - Europees Parlement
Bart Staes - Lid van het Europees Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Filip Vandenbroeke
Telefoon: 02/284.7.642.
Fax: 02/284.9.642.
E-post: (fvandenbroeke@europarl.eu.int)
Url: bartstaes.vu.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie