Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lichte groei aantal passagiers en vluchten op Schiphol

Datum nieuwsfeit: 19-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Amsterdam Airport Schiphol

Lichte groei aantal passagiers en vluchten, lichte daling vrachtvervoer in eerste half jaar

19-07-2001

Lichte groei aantal passagiers en vluchten, lichte daling vrachtvervoer in eerste half jaar

In de eerste zes maanden van 2001 heeft Amsterdam Airport Schiphol 3,9% meer passagiers verwerkt dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het aantal vliegtuigbewegingen in het handelsverkeer (lijn- en chartervluchten) nam met 0,6% toe, terwijl het vrachtvervoer via Schiphol met 0,8% daalde. Dit blijkt uit de verkeer- en vervoerscijfers van de luchthaven tot en met juni.

Invloed economische situatie

De groei van het verkeer en vervoer in het eerste half jaar werd negatief beïnvloed door de verslechterende economische situatie in de wereld. Vooral het vrachtvervoer heeft daar last van. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide dit nog met 2%, terwijl het in het tweede kwartaal met ruim 3% afnam, met name op de routes van en naar Noord-Amerika en vanuit Azië. Desondanks nam het vrachtvervoer van en naar Azië in de eerste zes maanden van dit jaar met 12% toe, terwijl het op Noord-Amerika met 11% daalde. Ook op Latijns Amerika (+9%) en Afrika (+15%) was er sprake van groei, terwijl binnen Europa (-28%) en van en naar het Midden Oosten (- 5%) minder vracht werd vervoerd.

In het passagiersvervoer was het beeld vrijwel gelijk: groei op Latijns Amerika (+8%), Afrika (+9%) en Azië (+5%) en een afname van het vervoer op Noord-Amerika (-1%) en het Midden Oosten (-2%). Het passagiersvervoer binnen Europa, dat tweederde van het totale vervoer op Schiphol uitmaakt, steeg in het eerste halfjaar van 2001 met 4%. Het aantal transferpassagiers nam tot en met juni slechts gering toe (+2%). Daarentegen steeg het aantal bestemmingsreizigers (passagiers die hun vliegreis op Schiphol beginnen of eindigen) in het eerste halfjaar van 2001 met bijna 6%. Dit kwam mede doordat veel mensen vorig jaar juni hun vakantie hebben uitgesteld voor het EK voetbal. Hierdoor groeide het aantal bestemmingsreizigers in de maand juni met 8%.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie