Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gsm-mast ontregelt auto's bij start

Datum nieuwsfeit: 20-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Carros

Gsm-mast ontregelt auto's bij start

(20 juli 2001)

Zendmasten voor mobiele telefonie zijn er de laatste tijd steeds vaker de oorzaak van dat automobilisten te kampen hebben met onwillige voertuigen. De straling zorgt ervoor dat de elektronische startonderbrekers waarmee veel auto's zijn uitgerust, compleet worden ontregeld.

De Wegenwacht moet regelmatig te hulp springen om auto's die door een overdosis straling zijn getroffen, weer op weg te helpen. Volgens ANWB-woordvoerder M. van Tol zorgen de vaak sterke signalen van de zendmasten ervoor dat de signalen tussen contactsleutel en slot worden verstoord.

"Als de sleutel in het contact wordt gestoken, wordt er een radioverbinding gelegd tussen sleutel en contactslot waarover een code wordt verstuurd. Pas als die code door zowel auto als sleutel is herkend kan worden gestart."

"Het signaal van sommige zendmasten is echter vaak zo sterk dat die verbinding wordt gestoord. In de meeste gevallen volstaat het om de auto enkele tientallen meters verder te duwen en het dan nog eens te proberen."

Overigens zijn het niet alleen zendmasten voor telefonie die voor startproblemen kunnen zorgen. Ook Schiphol met al haar radioverkeer zorgt er regelmatig voor dat auto's dienst weigeren. Hetzelfde geldt voor de overkappingen van sommige benzinestations, ondergrondse hoogspanningskabels en elektriciteitskasten. "Je zult het niet geloven maar zelfs spoorbomen zenden een signaal uit waardoor starten onmogelijk kan worden", aldus Van Tol.

In sommige gevallen kan het elektronische systeem van een auto door een zendmast zo worden ontregeld dat een sleep- of duwactie van de Wegenwacht niet meer helpt. In die gevallen moet de dealer er aan te pas komen.

Bron: De Telegraaf

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie