Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse ooggetuigenverslag politie-optreden Genua

Datum nieuwsfeit: 22-07-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Ooggetuigenverslag Genua G-8 Protesten 21 juli 2001

Als Nederlandse demonstranden tegen de G8 in Genua willen wij middels deze verklaring ons verhaal over de gebeurtenissen van de 21 juli naar buiten brengen. Wij zijn bij bijna alle acties en demonstraties van de afgelopen dagen geweest.

Traangas bij de demonstratie van 21 juli Als kleine groep stonden we opeengepakt op de boulevard, tussen de 200.000 andere demonstranten. Het ANP bericht over 60.000 demonstranten. Dit getal wordt echter door alle Italiaanse kranten en buitenlandse media weersproken.

Bij een poging de demonstratie terug te drijven zette de politie overdadig traangas in, terwijl er geen enkele uitweg meer was.. Er werd niet alleen vanuit de linies met traangasgranaten in de demonstratie geschoten, er werd ook vanuit een helikopter die boven ons hing lukraak geschoten. Hierop brak er grote paniek in de demonstratie uit, waardoor demonstranten, waaronder ook ouderen, onder de voet werden gelopen en in de verdrukking kwamen.

Hoewel er daarna tientallen ambulances af en aan reden mag het een wonder heten dat hierbij voor zover bekend geen doden zijn gevallen. Dit patroon heeft zich de verdere dag herhaald. Groepen en individuele mensen die zich elders probeerden te hergroeperen werden door speciale eenheden van de politie achtervolgd en tot kilometers ver de stad ingejaagd. Het is de 200.000 mensen die speciaal zijn afgereisd om tegen de G8 te demonstreren op deze manier volstrekt onmogelijk gemaakt hun stem te laten horen en te demonstreren.

De inval

Op 21 juli wordt laat in de avond zonder aanleiding een verrassingsinval gedaan door de ME bij het Independent Media Centre en de tegenover gelegen school. De school deed dienst als slaapplek voor mensen die niet van te voren iets geregeld hadden en veelal op individuele basis naar de demonstratie waren gekomen, zoals ook wij.

Het IMC is een centrum voor journalisten en informatie uitwisseling. Er werd van de faciliteiten ook veelvuldig gebruikt gemaakt door landelijk media uit diverse landen. In de school waren op het moment van de inval een vijftig tal mensen aanwezig, ze lagen te slapen of zaten op de grond te praten. De ME'ers begonnen volgens de enige ooggetuige die via een brandtrap wist te ontsnappen meteen iedereen in elkaar te slaan. Twee uur lang reden de ambulances af en aan. Er werden, volgens ambulancepersoneel 57 gewonden naar het ziekenhuis afgevoerd Iedereen die in de school aanwezig was is zonder opgaaf van redenen gearresteerd. Wij zaten net om de hoek iets te drinken en zagen diverse zwaar gewonde mensen op brancard afgevoerd worden.

Toen wij direct na het gebeuren naar binnen gingen (het was ook onze slaapplek) werd ons pas goed duidelijk wat voor drama zich hier afgespeeld moest hebben. Vooral op de eerste verdieping waar mensen naar toe vluchten lagen grote plassen bloed. Naar de huidige toestand van de mensen kunnen we slechts gissen, aangezien allen zonder opgaaf van reden gearresteerd zijn.

Wel is inmiddels bekend dat twee mensen in kritieke toestand verkeren, waaronder een Duitse journalist die tijdens het filmen zijn ribben door zijn longen geslagen werden.

Op de begane grond bleek alle aanwezige bagage doorzocht te zijn en over de grond uitgespreid. Gaandeweg werd duidelijk dat vooral spullen in beslag zijn genomen die aangemerkt zouden kunnen worden als "wapens": van een van ons zijn de stalen frames uit de rugzak gehaald, twee missen hun Zwitserse zakmessen.

Op het tegenover de school gelegen IMC was het optreden van de politie volstrekt willekeurig. Bij sommige ruimten keken ze slechts naar binnen, elders moest iedereen geknield op de gang zitten en met de handpalmen omhoog. Mensen die protesteerden kregen meteen klappen of werden afgevoerd en hoorbaar voor de anderen verderop in elkaar geslagen. Over deze mensen is verder niets meer vernomen. De computers van de arrestantengroep werden in elkaar geslagen. Aanwezige advocaten belden direct andere advocaten om zo snel mogelijk naar het IMC te komen. Waarschijnlijk heeft dit erger voorkomen.

Het is duidelijk dat het er bij de invallen niet om ging verdachten aan te houden en ook niet om een actie te voorkomen. Welke analyses en verklaringen de politie hier verder nog over zullen geven, bovenstaande feiten spreken voor zich.


Ed Hollants (06 533 87 792/ 020 6126 172)
Ineke Zeldenrust (06 512 80 210)
Joris Dobbelaer (06 125 00 721)
Anne van Schaik (06 150 14 043)
Floris de Graad
Yvon Steur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie