Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onrust binnen kinderopvang blijft uit na incident

Datum nieuwsfeit: 23-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

BRANCHEVER.OND.IN DE KINDEROPV

Onrust binnen kinderopvang blijft uit na incident met leidster

Onrust binnen kinderopvang blijft uit na incident met leidster

De Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang (BKN) bericht dat de verwachte onrust onder ondernemers na het incident met een leidster met het Munchhausen by proxy syndroom, vooralsnog is uitgebleven. De Branchevereniging verwachtte vragen van de leden over het checken van leidsters en hoe het syndroom eventueel kan worden vastgesteld. Behoudens een enkel informatief telefoontje bleef het echter rustig. Ook meldden de leden in de kinderopvang dat er nagenoeg geen vragen van verontruste ouders zijn gekomen. Ouders blijven over de hele linie zeer tevreden over de kwaliteit van de kinderopvang, zoals ook al eerder is gebleken uit landelijke onderzoeken van het ministerie van VWS. De sector kinderopvang die weinig ervaringen heeft met ernstige voorvallen met kinderen beschouwt het gebeurde dan ook als een, weliswaar zeer naar, incident.

Dat de leden van de BKN het beste voor hebben met de kwaliteit, veiligheid en hygiëne van hun kindercentrum blijkt uit een recent gehouden onderzoek onder de leden van de Branchevereniging. Ondernemers realiseren zich in toenemende mate dat kinderen én ouders centraal staan in de kinderopvang. Onderwerpen als nieuwe vormen van dienstverlening, meer flexibiliteit en grote uitbreidingen scoren dan ook hoog. Dit is opvallend te noemen daar de branche relatief veel kleine ondernemers kent en er forse personeelstekorten zijn. Circa de helft van de leden geeft aan vacatures te hebben op leidsterniveau en 70% verwacht dat het personeelstekort op korte termijn zal toenemen. Dit hangt samen met de verwachte groei bij de leden van 26% extra kindplaatsen voor het einde van 2001.

De Branchevereniging is van mening dat gezien de ervaringen met het overgrote deel van de sector het gerechtvaardigd is om ondernemers voldoende vrijheid te geven verder uit te breiden en om de kwaliteit van de kinderopvang, in samenspraak met ouders, nog verder te verbeteren. De Branchevereniging is om deze reden dan ook voortvarend een traject met de Consumentenbond ingegaan om tot een gezamenlijk protocol te komen. De recente roep door partijen om nog meer regelgeving op de sector los te laten wordt dan ook niet onderschreven. In tegendeel. Leden uiten regelmatig klachten inzake de inspectie en de soms zeer tegenstrijdige regelgeving van GGD'en, brandweer en gemeenten. Toezeggingen van het kabinet om daar dit jaar nog verbeteringen in aan te brengen zijn echter nog niet voelbaar.

De Branchevereniging is daarom van mening dat een heldere en transparante regelgeving met voldoende ruimte voor het ondernemerschap, vanuit de Rijksoverheid noodzakelijk is. De ondernemers zien de uitvoering van deze regelgeving bij voorkeur geschieden door een Landelijke Inspectie Kinderopvang. Daarbij dient deze inspectie ook aanspreekpunt te zijn voor ouders en ondernemers over het uitvoeren van dat toezicht. Ondanks een lange roep om een dergelijke inspectie met bevoegdheden is de ondernemers echter nog niet bekend of en wanneer het kabinet hiertoe over zal gaan.

Voor meer informatie: Jaap Alting (woordvoerder) Telefoon: 013-59 44 163

De Branchevereniging Ondernemers in de kinderopvang (BKN) vertegenwoordigt meer dan 20% van de georganiseerde kinderopvang. De leden zijn vooral particuliere ondernemingen van verschillende omvang. De Branchevereniging staat voor maatschappelijk, marktgericht ondernemen met kwalitatief hoogwaardige kinderopvang

23 jul 01 10:01

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie