Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Humanitas verzamelt ongehoorde verhalen

Datum nieuwsfeit: 24-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

LANDELIJK BUREAU HUMANITAS

Humanitas verzamelt ongehoorde verhalen

Vandaag verschijnt in boekvorm het Schrift 2000, 516 ongehoorde verhalen, een uitgave van Humanitas en Mets en Schilt. Uit deze publicatie blijkt wat de Nederlanders bezighoudt: ze schrijven over alledaagse zaken en tegelijkertijd over wezenlijke vragen. Over hoe ze hun leven zien, waar ze boos of blij van worden en welke dromen en verlangens ze koesteren. Daardoor wordt in het boek een caleidoscopisch beeld geschetst van het leven aan het begin van de 21ste eeuw. De lezer krijgt tevens een beeld van de knelpunten in onze maatschappij: niet iedereen profiteert immers van de voorspoedige economische ontwikkeling van het afgelopen decennium.

'De kracht van de bundel ligt in de toon waarin bekende thema's worden besproken. Mensen waar meestal alleen over gesproken wordt, nemen nu zelf het woord. Het is alsof de onderwerpen uit de krant beginnen terug te praten. Het dwingt je opnieuw en anders naar onze ons land te kijken.' zo schrijft Pieter Hilhorst in zijn inleiding.

Het idee voor het Schrift 2000 is overgenomen uit Frankrijk. In 1989 zocht men naar projecten om de Franse revolutie van 1789 op bijzondere wijze te herdenken. Eén van de projecten was het opschrijven of tekenen van het eigen verhaal en het eigen leven. De publieke opinie en de overheid kregen dankzij de verhalen en tekeningen een goed beeld wat er leefde onder de Franse bevolking. Dit Franse initiatief kreeg een Europese tegenhanger. Humanitas nam het concept voor Nederland over en ontwikkelde het Schrift 2000.

Humanitas heeft in het Schrift 2000 mensen aan het woord gelaten om van hen te vernemen wat hen bezighield. Daarnaast was het een instrument om de relatie tussen vrijwilliger en cliënt van Humanitas te verbeteren. Als de vrijwilliger de cliënt vroeg zinnen uit het schrift aan te vullen, konden zij andere dingen met elkaar bespreken dan altijd al ter sprake kwamen. Maar niet alleen cliënten van Humanitas hebben het schrift ingevuld. Ook anderen, van alle leeftijden en alle sociale achtergronden, hebben het schrift opgevraagd. Ruim vijfhonderd mensen hebben hun schrift teruggestuurd naar Humanitas. Uit die schriften is een selectie gemaakt die opgenomen is in de publicatie Schrift 2000.

Toelichting:
Humanitas is de organisatie waar duizenden vrijwilligers en beroepskrachten diensten verlenen op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Zij verlenen die zorg aan degenen die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben om hun eigen leven op eigen wijze vorm te geven. De vrijwilligers zijn werkzaam in ruim vijfhonderd projecten, zoals huisbezoek aan alleenstaande ouderen, rouwbegeleiding, kindervakanties, opvoedingsondersteuning, gevangenisbezoek of hulp aan dak- en thuislozen. De dienstverlening kenmerkt zich door wederzijds respect, gelijkwaardigheid en wederkerigheid.

Het rijk geïllustreerde boek Schrift 2000 (vormgeving Casper Klaasse) kost 35,00 gulden en kan besteld worden in de boekhandel (ISBN 90 5330 318 9).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie